Verkoop alcohol aan jeugd daalt in Gooi en Vechtstreek

Verkoop alcohol aan jeugd daalt in Gooi en Vechtstreek
Jeugd kan steeds minder makelijk alcohol kopen.
© Foto GPD
Hilversum

In vergelijking met vorig jaar wordt aan jongeren onder de achttien iets minder vaak alcohol verkocht. Dat meldt de GGD nadat de afgelopen maanden 17-jarigen op pad zijn gestuurd om te proberen alcohol te kopen in Gooi en Vechtstreek.

Bijna 180 sportkantines, supermarkten, slijterijen en horecazaken zijn op twee onverwachte momenten bezocht. In 66,3 procent van de gevallen werd de jongere alcohol geweigerd tegenover 65,1 procent vorig jaar. Slijterijen verkopen het minst alcohol aan jongeren (11,4 procent), sportkantines het vaakst (42,7 procent).

Om de naleving onder sportkantines te verbeteren worden verschillende verenigingen die slechts scoorden de komende tijd individueel bezocht om hen te helpen hun alcoholbeleid te verbeteren. In zijn algemeen leven sportkantines de regels ieder jaar wel steeds beter na. Bij supermarkten is juist een verslechtering te zien ten opzichte van vorig jaar.

Verkooppunten waar het hele jaar geen overtredingen zijn geconstateerd krijgen de deursticker ’Wij doen NIX18 goed’. Om de naleving van de leeftijdsgrens nog verder te verbeteren wordt geëxperimenteerd met nieuwe handvaingsmethoden. Een voorbeeld hiervan is een pilot met de inzet van testkopers die binnenkort in Hilversum start.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie