Pompoenen voor de voedselbank

Vrijwilligers Marcel, Curly, Gitta en Mart.© Foto’s: Jet Helsloot

Eddie de Paepe
Huizen

Momenteel is het, zoals ze het zelf zeggen, ’gieten in de Sahara’. Maar dat weerhoudt zeven vrijwilligers er niet van om op een veldje in Huizen allerlei groenten te kweken voor de klanten van de Voedselbank Gooi en Omstreken.

Marcel, Curly, Mart, Gitta, Hans, John en Ronald zijn - de meesten al sinds 2013 - regelmatig te vinden op hun ’akker’ aan de Doctor Kuyperlaan.

Ook (fles)pompoenen hebben veel water nodig.

,,We zijn er van maart tot en met oktober druk mee”, vertelt Mart Mulder. Het stuk grond, zo’n 1400 m2, is ter beschikking gesteld door het GNR. ,,We verbouwen er van alles. Courgettes, pompoenen, prei.” Zo zijn er afgelopen week nog tien kratten (met elk 30, 35 stuks) courgettes naar de voedselbank gebracht.

De grond aan de Dr. Kuyperlaan is door het GNR ter beschikking gesteld.

,,We hadden ook sla en andijvie, maar die werden in het voorjaar aangevreten door vogels en zijn daarom maar de kinderboerderij gegaan.” Een echte volkstuin, dat wil het GNR overigens niet op deze plek. ,,Nee, geen gewassen tegen stokken op.”

Een kratje vers geoogste courgettes.

Op het landje is geen druppel water te vinden, legt Mulder uit. ,,We krijgen water van de buurman en brengen het ook zelf mee, in een aanhangwagen die ik van de honkbalclub mag lenen. Daarin passen 21 emmers en drie grote tonnen, bij elkaar zo’n 360 liter. Op een dag rijden we daarmee twee of drie keer op en neer.”

Alles is dorstig. Water geven moet met de hand.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.