Column: Burgemeester

HIL 15-03 HILVERSUM CASPER VAN DEN BROEK ©KASTERMANS STUDIO© KASTERMANS STUDIO

Casper van den Broek

Als regionaal journalist is er één persoon met wie je vaak te maken hebt: de burgemeester.

Tijdens mijn loopbaan van dertig jaar passeerden er honderden de revue. Lieve mensen, stuk voor stuk.

Er zaten vergadertijgers onder, op-de-winkelpassers, bestuurskundigen, crisisbrandblussers, mensen-mensen, ja, zelfs Swiebertje-burgemeesters. Er zijn er echter maar twee die een snaar raken. Dat was allereerst twintig jaar geleden Ralph Pans van Almere.

Hij schopte het tot hoogste baas van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Pans slaagde er in zowel zijn ambtenaren als de gewone Almeerders op sleeptouw te nemen en te enthousiasmeren voor nieuwe en innoverende ideeën. Hetzelfde geldt voor de huidige burgemeester van Stichtse Vecht, Marc Witteman.

Afgelopen maand bezocht ik in het gemeentehuis een bijeenkomst voor ambtenaren over het nieuwe ’Agile’ of ’Lean’ werken. Typisch Witteman, dit soort bijeenkomsten zijn ook toegankelijk voor geïnteresseerde inwoners.

Daar waar ik elders veel grijze koppies zie, waren hier hoofdzakelijk jonge en enthousiaste ambtenaren aanwezig. Een verademing.

Deze week meldde Witteman per blog dat hij ongeneeslijk ziek is. Op dat moment was ik voor het eerst op vakantie in Rusland. Veel indrukken. Ik heb die dag alleen maar met de burgemeester in mijn hoofd gelopen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.