Première met Dalí op de Van Weedestraat

Ennadien Blink en haar creaties.

Ennadien Blink en haar creaties.© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Hans van Keken
Soest

Ze heeft er meer dan een jaar naar toe geleefd, maar morgen beleeft Soest de première van de Soesterse Ennadien Blink met haar nieuwste productie En-Dali. Onderdeel van een middag vol activiteiten op de Van Weedestraat.

Grotesk en surrealistisch. Geïnspireerd door - zoals de naam al zegt - de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí. „Met grote, metershoge constructies, enorme eieren waar olifanten met lange benen uit komen. Een laatje dat opengaat en waar iets uitkomt. Een visueel en muzikaal spektakel”, legt de Soesterse poppenspeelster uit. „Ik ben gek op surrealisme. Je kunt je verwonderen en bewonderen, blijft je verbazen over wat je ziet.”

De Soesterse heeft zelf meegeholpen aan de constructies die het geheel voortbewegen. „Vier grote skeelers zijn het, waar mijn partner Fokke de Boer en ik samen mee rijden.” Het nieuwste straattheaterfenomeen van Blink heeft een lange voorgeschiedenis. Ze vertelt over het aanvankelijk plan om iets te doen vanuit een scootmobiel - dat heeft ze laten varen. Dat het project maar groter en groter werd. Dat ze ervoor samenwerkte met leerlingen van hogeschool Windesheim, met mensen van een Franse kunstacademie. De lasser die ze voor het ingewikkelder werk inschakelde. „Er zijn flink wat mensen, ook uit Soest bij betrokken geraakt.”

Haar eigen dorp heeft de primeur, maar wat Blink betreft zijn de verwachtingen hooggespannen. „Liefst wil ik in heel Europa hiermee optreden”, bekent ze. „Ik heb een impresariaat dat de voorstelling gaat verkopen.”

Op de Van Weedestraat zijn ze wat blij met de voorstelling (om 13 en 14 uur). „We realiseren ons in Soest niet altijd wat we in het dorp in huis hebben”, zegt Hans Nota van Winkelpromenade Soestdijk. Dat pakt sowieso uit morgen. Mede dankzij goed overleg met het Soester Cultuurplatform. „We zaten al vanaf januari bij elkaar om de plannen te bespreken”, aldus Nota. „Dat was nog voor die discussie in de gemeenteraad rond een eventuele muziektent bij ons in de straat. „Dat plan, van oppositiepartij GGS, redde het overigens niet.

Regio 2: Modeshow

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.