Premium

Matpartij Eemboys:elf getuigen te horen

Baarn

De politierechter heeft na een zitting elf getuigen aangewezen die na 3,5 jaar diep in hun geheugen moeten graven over een vechtpartij tijdens een voetbalwedstrijd tussen Eemboys en Cobu Boys in Baarn.

Aanleiding voor zijn opvallende uitspraak was het voor de rechter verschijnen van een drietal leden van Eemboys, waarvan twee met dezelfde naam. Zij moesten donderdag voorkomen in de rechtbank in Utrecht, voor geweld tijdens een flink uit de hand gelopen wedstrijd tussen Eemboys en Cobu Boys op 6 april 2013. De drie hielden vol dat zij onschuldig zijn. Ze hebben geen karatetrap uitgedeeld en ook niet met een vlaggenstok geslagen, zeggen zij.

Feit is wel dat bij de Baarnse voetbalclub Eemboys de afgelopen jaren veel problemen waren. Zo schorste de club vijf jaar geleden een groep spelers. Maar in april 2013 was het weer raak. Na een wedstrijd tegen het Amersfoortse Cobu Boys ontstond een vechtpartij waarin een karatetrap werd uitgedeeld. De ruzie begon op het veld tussen de spits van Eemboys en de voorstopper van de Amersfoorters. De spits van Eemboys, een Baarnaar met de achternaam Y. en de voorstopper van de tegenpartij werden allebei uit het veld gestuurd. Drie spelers werden na de wedstrijd ook door de politie aangehouden.

De twee spelers die tijdens de wedstrijd ruzie kregen zijn al voorgeleid en vrijgesproken. De spits van de Baarnse voetbalclub kreeg eerst een schikking van vijftig uur aangeboden. Hij liet de zaak voorkomen. De voorstopper en de spits zijn daarna allebei vrijgesproken. Zij waren tijdens de wedstrijd te ver gegaan, maar dat was door een scheidsrechter beoordeeld. Er was geen bewijs dat de spits van Eemboys iets met de karatetrap na de wedstrijd te maken had. Zo oordeelde de rechter eerder dit jaar.

De andere verdachten krijgen dit openlijk geweld wel op hun dagvaarding. Maar hun advocaten betoogden dat de scheidsrechter een verkeerd rugnummer had genoteerd. Die scheids zou moeten getuigen net als anderen die langs de lijn stonden tijdens de wedstrijd. De advocaten stelden dat iedereen die belastende verklaringen had afgelegd, door de verdediging moet worden ondervraagd. Bij elkaar gaat het om elf getuigen.

De rechter wees er al op dat niet iedereen na die tijd alles nog even goed zal herinneren, maar zij wees het verzoek toe. De getuigenverhoren zijn in december. De strafzaak tegen de Baarnse voetballers gaat verder op 28 februari.

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.