Woede en zorg over ingrepen brandweer

De Hilversumse hoogwerker in actie. archieffoto studio kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

Tekort aan brandweerpersoneel in de zomer leidt ook tot een ingreep in Laren. Daar wordt de ’eerste tankautospuit’ de laatste twee weken van juli overdag buiten gebruik gesteld. In Hilversum gaat de hoogwerker op non-actief als er een gat in het 24/7 rooster voor de ’snelle’ tweemansbusjes valt.

De maatregelen zorgen voor grote onvrede bij veel Gooise brandweervrijwilligers. Volgens hen worden nu de gevolgen zichtbaar van jarenlang wanbeleid van de brandweertop. ,,Dit is precies waar onze onderzoeken op wijzen en waarvoor we hebben gewaarschuwd’’, zegt woordvoerder Ruud van Vliet van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Volgens de VBV is het uitschakelen van de Hilversumse hoogwerker de druppel. ,,De oproep van de commandant om extra diensten te draaien, is aan deze voorheen goed gemotiveerde mensen niet meer besteed’’, stelt de VBV in een persbericht. Volgens de Gooise VBV-leden is er maar één oplossing: terug naar de oude manier van werken.

De vakvereniging stelt dat de brandweer in het Gooi door de ondergrens zakt. ,,Overal in stedelijk gebied zie je dat het snel ter plaatse zijn met de hoogwerker prioriteit heeft. Maar dus niet in Hilversum. Daar moet een wagen uit Bussum naartoe komen. Landelijk gezien een lachertje’’, zegt Van Vliet. ,,Als postcommandant in het Gooi zit je voortdurend in de stress. Zo van ’als nu de pieper gaat, krijg ik dan wel genoeg mensen op de weg?’’’

Hilversumse collegepartij SP pikt de noodgreep met de hoogwerker niet. ,,Onverantwoord. Als er in een portiekflat of zorgcentrum brand is, moet er tijdig geëvacueerd kunnen worden om ernstige ongelukken te voorkomen.’’ Onder de kop ’red alert’ stelt de partij een reeks kritische vragen aan burgemeester en wethouders. Er wordt onder meer op gewezen dat de reistijd vanaf de brandweerpost Bussum naar heel wat straten met hoogbouw in Hilversum langer is dan een kwartier, volgens de ANWB routeplanner althans. De SP pleit voor het inhuren van extra brandweermensen (beroeps) om de gaten in het zomerrooster te dichten.

De brandweerleiding blijft benadrukken dat de veiligheid in de regio ondanks de krappe bezetting is gewaarborgd. ,,Die rode auto komt echt wel voor de deur’’, zegt woordvoerder Robin Macco. Er wordt nog gewerkt aan een oplossing voor het Larense knelpunt. Het rietkapteam en andere disciplines in Laren blijven hoe dan ook intact, benadrukt de brandweertop.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.