Fusie lanceert reddingsplan voor Theater Achterom

Annemarie de Jong
Hilversum

Theatergroep Fusie lanceert een reddingsplan voor theater Achterom aan de Eemnesserweg 7a.

Pas werd bekend dat op 1 januari 2016 het doek valt voor het Hilversumse theater. Het besluit van de Stichting Theater Achterom is genomen omdat het huurcontract van het theater niet wordt verlengd. Een doorstart op een nieuwe locatie zou geen haalbare optie zijn. Voorzitter Gwen de Visser van Fusie wil sluiting echter hoe dan ook voorkomen.

Ze pleit bij de gemeente voor een centrum voor amateurtheater in Achterom. ,,Een centrum waar amateurtheaterverenigingen elkaar vinden in repetities en uitvoering. Waar ook scholen en theaterscholen terecht kunnen’’, stelt De Visser.

Kapitaalvernietiging

,,Alle technische faciliteiten zijn aanwezig, er is voldoende ruimte voor meerdere verenigingen, publiek kent de weg naar het theater en de verhouding met de buurt is prima. Het is kapitaalvernietiging als daar geen gebruik van wordt gemaakt’’, motiveert ze.

Volgens De Visser heeft wethouder Wimar Jaeger beloofd dat Fusie aan de Eemnesserweg kan blijven zitten, tot een ander onderkomen is gevonden.

Maar de boodschap van De Visser is: stop met zoeken en blaas het theater nieuw leven in als centrum voor amateurtheater. Fusie heeft al een huisvestingscommissie samengesteld die zich bezig houdt met behoud van Achterom.

Niet haalbaar

De Visser voelt niks voor de visie van de gemeente om amateurtheater naar het centrum van Hilversum te verkassen. ,,Financieel niet haalbaar voor amateurverenigingen en voor hen van geen enkele toegevoegde waarde.’’

Het 45-jarige theater Achterom - oorspronkelijk aan het Achterom gevestigd - heeft een vlakke vloer en 90 zitplaatsen. Tot eind 2015 gaan de geplande voorstellingen gewoon door.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.