Verzamelaars VW Kever naar Laren

De Volkswagen ten tijde van nazi-Duitsland.

De Volkswagen ten tijde van nazi-Duitsland.© foto holland media combinatie

Edward de Vries Lentsch
Laren

Circa 150 ’brilletjes’ en ’ovaaltjes’ zijn zondag 7 augustus van 10.00 tot 17.00 uur op het kermisterrein, Plein 1945, in Laren te bewonderen. ,,De namen slaan op de vorm van achterruiten van de Kevers. De oudste in Laren te zien, is van 1949’’, vertelt organisator Lex van Garderen. Hij is zelf ook de trotse bezitter van deze beroemde Volkswagen.

De Kever werd al voor de Tweede Wereldoorlog geproduceerd, in opdracht van Hitler en heette toen KdF-Wagen (Kraft durch Freude). Van de belofte dat het ’een wagen voor het volk’ zou worden, kwam niets terecht. Het nazi-regime maakte in 1938 goede sier met een spaarzegelsysteem waarmee de Volkswagen (990 Reichsmark) voor iedereen te koop zou zijn. Daarover is op de permanente expositie ’Topographie des Terrors’ in Berlijn een afbeelding te zien. Honderdduizenden Duitsers leverden spaarkaarten in, maar een auto kregen ze niet. De wagen werd in aangepaste vorm vanaf 1939 voor het leger ingezet. Na de Duitse nederlaag bleek de Kever alsnog een hit, er werden 21 miljoen stuks gemaakt.

,,De productie van de Kever met luchtgekoelde motor kwam in 1946 op gang’’, weet Van Garderen. Hij maakt met andere Volkswagen-liefhebbers regelmatig Kever-groepsreizen. ,,Naar de Noordkaap bijvoorbeeld, en naar Ierland. Dan staan mensen langs de kant stil om te kijken. Ook ben ik de Grossglocker (berg in Oostenrijk met steile wegen, red.) opgereden.’’ Dat had een reden. ,,Hitler had bij de bouw van de Volkswagen als eis gesteld dat de motor voldoende inhoud moest hebben om deze berg op te kunnen. Dat heb ik zelf geprobeerd. Het ging moeizaam, alleen in de eerste versnelling. Maar boven gekomen zag ik een oververhitte Opel (watergekoeld, red.) staan, daar had ik met mijn luchtgekoelde motor geen last van!’’

In Laren zijn zondag 7 augustus behalve Kevers ook de bekende VW-busjes te zien en de Karmann Ghia, het tweedeurs sportmodel van Volkswagen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.