Trouwen en dan sterven

Mitzie Meijerhof en Leonie Groen
Beverwijk

Trouwen op je sterfbed. Het gebeurt al zolang Andréa Schipper, voorzitter van Matrimonium, de landelijke vereniging voor trouwambtenaren, zich kan herinneren. ,,Het komt niet vaker voor dan vroeger maar door de sociale media horen we het nu wel meer.” Woensdag 31 augustus huwde de ernstig zieke Jeffrey Teunissen (19) uit Beverwijk zijn grote liefde Marije van Haarlem (18).

Via een uiterst succesvolle actie op het crowdfundingplatform dreamordonate.nl wisten Jeffreys ouders in een krappe week maar liefst 17.241 euro bijeen te sprokkelen voor een bruiloftsfeest en een huwelijksreis. Ze waren ruim op tijd. Jeffrey lijdt aan acute myeloïde leukemie en heeft nog enkele maanden te leven.

Er zijn wel vaker zulke particuliere acties op internet ten behoeve van terminale patiënten. Ze werken. Vooral als er ook nog eens een artikel in de krant verschijnt, wat bij Jeffrey en Marije het geval was, en het lokale televisiestation er een item van maakt.

Donaties

De meeste stellen vragen niet om geld. Woordvoerder Ineke Veldboer van de Stichting Ambulance Wens is oprecht verbaasd over de vraag om donaties. Haar stichting is de grootste in het woud aan liefdadigheidsorganisaties die zich sterk maken voor het vervullen van wensen van mensen die zijn opgegeven. Stichting Make a wish is nog veel groter.

Die krijgt elk jaar drie miljoen euro binnen, de Stichting Ambulance Wens jaarlijks 700.00 euro. Maar de eerste werkt alleen voor kinderen en jongeren en vervult minder wensen dan de tweede. De Stichting Ambulance Wens vervoert jaarlijks twee à drie bedlegerige patiënten in de ambulance naar de trouwlocatie. ,,Meestal is de franje rond het huwelijk wel geregeld. Het probleem is vaak dat mensen niet meer uit huis kunnen.”

Ondertrouw

Het is volgens de ambtenaar van de burgerlijke stand mogelijk om binnen vier uur na een aanvraag voor een huwelijk te trouwen. De officier van justitie kan, op basis van de stukken die de behandelend arts aanlevert, dispensatie verlenen voor de ondertrouw. Er wordt vaker gebruik van gemaakt dan mensen denken.

Schipper heeft veertien jaar gewerkt als ambtenaar van de burgerlijke stand in de piketdienst bij de gemeente Amsterdam. ,,Dan was ik 24 uur achtereen beschikbaar voor zulke gevallen.” Alleen al in die diensten werd er jaarlijks een keer of tien een beroep gedaan op de beschikbare ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarbij kwamen er nog eens jaarlijks tien aanvragen op kantoortijden binnen. ,,In negen van de tien keer wordt er op de dag van de aanvraag, of de dag erna getrouwd.”

Gemeenten moeten wel meewerken. Laksheid, onbegrip of onkunde kunnen ertoe leiden dat er niets gebeurt. Pas nog maakte Schipper mee dat een gemeente - ze wil niet kwijt welke - niet snel genoeg handelde. Haar hulp werd ingeroepen. ,,Dat gebeurt wel vaker, via berichten waarin ik word getagd op Facebook.”

Te laat

Schipper zette alles op alles om het huwelijk te bewerkstelligen. Ze kwam te laat. ,,Een half uurtje voor het huwelijk kon worden voltrokken was de patiënt overleden.” Ze kijkt er met een bitter gevoel op terug. ,,Ik had die mensen zo graag willen helpen. Soms is er veel geld mee gemoeid maar meestal is een verzoek niet ingegeven door geld. Het is een gevoelskwestie.”

Het vervullen van wensen van ongeneeslijk zieke mensen inspireert ook televisiemakers. Omroep Max, RTL4 en SBS6 werken met het concept. Vorst Media, producent van human interest programma’s als Verslaafd!, Gepest en Zolang ik Leef, werft momenteel kandidaten op internet.

Een huwelijk van een terminaal zieke leent zich daar natuurlijk ook goed voor. In februari van dit jaar, bij RTV Rijnmond, was er een te zien van een 21-jarige terminaal zieke met zijn verpleegster. De jongen overleed een dag nadat hij had uitgesproken ’tot de dood ons scheidt’.

Koets

De ongeneeslijk zieke Jeffrey Teunissen en Marije van Haarlem hadden woensdag 31 augustus een prachtige huwelijksdag. Doordat er veel meer geld werd gedoneerd dan de gehoopte 5000 euro, was er veel mogelijk. Na de plechtigheid, gisterochtend op het stadhuis in Beverwijk, in het bijzijn van een intiem gezelschap, vertrok het jonge echtpaar per koets, getrokken door twee zwarte paarden, naar de feestlocatie in de tuin van een vriend in Heemskerk.

Daar ontving het stel 140 gasten. De tuin stond vol tenten en was versierd met slingers van papieren duiven, vazen vol verse bloemen en kunst. En er was een knalblauwe bruidstaart vol kleurige rozen. Er is nog geld over voor een huwelijksreis. Binnen Europa. Verder weg kan Jeffrey niet.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.