Eis twee jaar tegen eigenares Papillon

Anke Sprakel
Hilversum

De officier van justitie heeft twee jaar celstraf geëist tegen de voormalig eigenares van de Hilversumse coffeeshop Papillon en haar ex-man. Justitie verdenkt Saniya K. (44) en Erol O. (46) van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het tweetal zou van 2007 tot 2013 hebben verzwegen dat O. mede-eigenaar van de coffeeshop was, terwijl hij daarvoor geen vergunning had.

In 2013 werd de coffeeshop aan de Kleine Drift in Hilversum gesloten. Een half jaar daarvoor had het openbaar ministerie de gemeente Hilversum getipt dat zij mogelijk ten onrechte de coffeeshop een vergunning had verleend. Er volgde een onderzoek en in februari vorig jaar werd het stel aangehouden en legde justitie beslag op vijf panden, waarvan drie in Hilversum.

Als een absurde eis. Zo omschreef advocaat Korvinus de strafeis van de officier van justitie. Zijn cliënten waren twee hard werkende ondernemers die naar eer en geweten hebben gehandeld. K. en O. runden allebei hun eigen eenmanszaak. Hij runde een bedrijf in speelautomaten, zij runde de coffeeshop.

In 2000 was er even sprake geweest dat ook hij door middel van een vennootschap onder firma (VOF) mede-eigenaar van de coffeeshop zou worden, maar toen de gemeente op grond van zijn justitieel verleden de vergunning weigerde, ontbond het stel de VOF en ging K. alleen met de coffeeshop verder.

De officier van justitie denkt dat het eenmansbedrijf van K. een dekmantel was voor O. om in het bedrijf werkzaam te zijn. Hij deed de inkoop, de boekhouding, nam personeel aan, regelde lopende zaken en hij deelde mee in de winst van de coffeeshop.

Volgens K. en O. niet meer dan logisch. Zij waren getrouwd en dat kader verleenden zij hand- en spandiensten aan elkaar.

De verdediging wees de rechtbank er op dat die jaren coffeeshop Papillon maandelijks bezoek kreeg van de politie, de gemeente en zelfs de belastingdienst en dat er nooit op- of aanmerkingen waren geweest over de bedrijfsvoering.

Volgens Korvinus had de gemeente er alle belang bij Papillon in 2013 te sluiten. De gemeente Hilversum moest terug van negen naar zeven coffeeshops en er stond een grootste renovatie voor het stationsgebied in de planning. En binnen die plannen paste de coffeeshop niet.

Het openbaar ministerie had in eerste instantie de periode 2000 tot 2013 tenlastegelegd. In verband met de verjaringstermijn heeft zij die moeten inkorten.

Naast de celstraffen gaat de officier van justitie ook nog een ontnemingsvordering tegen K. en O. eisen. Hoe hoog die zal worden is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.