’Wij maken ook mooie dingen’

Joyce Huibers
Laren

Kunstenaar Janine Boot (45) uit Laren tipt ’Mixart’, een verkoopexpositie in de Johanneskerk aan de Naarderstraat 5 in Laren. Op 15 en 16 november van 11.00-17.00 uur.

,,Mixart is nieuw. Het wordt gehouden vanuit de stichting Kunst in Laren. Deze stichting is drie jaar geleden opgericht toen we met een aantal kunstenaars niet werden toegelaten tot de Atelierroute. Een beetje rebels besloten we toen dan zelf maar iets te gaan organiseren. Dan zie je dat uit zoiets strijdbaars ook iets leuk kan groeien.

We hadden een eigen kunstroute met een overzicht in de Johanneskerk. In die kerk doen we nu Mixart. Tweeëntwintig kunstenaars nemen allemaal drie werken mee. Heel divers: beeldend zowel brons als keramiek, maar ook schilderijen en foto’s. We willen het niveau hoog houden, dus we hebben wel gekeken wat iedereen wil ophangen.

Daarmee houden we elkaar ook scherp. Ik maak portretten, realistisch geschilderd, bijna fotografisch, maar wel zo dat je ook de kwaststreek er nog in ziet. In Laren kreeg ik bekendheid met mijn portret van Willem-Alexander. Maar ik maak ook magisch realistische portretten, met symboliek om een karakter te versterken. Ik werk graag in opdracht, waarbij ik ook een karakteranalyse van iemand maak en dan een fotosessie doe.

Samen met de opdrachtgever kies ik dan uit eerste schetsen wat het moet gaan worden. Mixart is een verkoopexpositie, zodat de kunstenaars weer geld hebben om materialen te kopen. En het leuke is dat alle kunstenaars ook zelf aanwezig zijn, niet allemaal de hele tijd, maar je hebt goede kans om met de kunstenaars over hun werk te praten.

Verder moeten we zelf zaken regelen als het sleutelbeheer, de catering, het ophangen van de banner, dat soort dingen. Ik ben een soort duizendpoot in het bestuur en coördineer Mixart, maar ik probeer ook te delegeren. Onze stichting wil Laren als kunstenaarsdorp op de kaart houden en laten zien dat ook veel hedendaagse kunstenaars mooie dingen maken.

Voor de Atelierroute 2015 gaan de organisaties van de Atelierroute en Kunst in Laren overigens weer samenwerken, daarmee kun je zien dat we als organisaties naar elkaar toe zijn gegroeid. Kunstenaars kunnen zich nog aanmelden. Trouwens volgend weekend zijn er ook kijkdagen van Zuydwal Veilingen in het Brinkhuis, dus je kunt weer een dagje kunst doen in Laren.''

Meer informatie via www.kunstinlaren.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.