Ruim baan voor de vrouw tijdens het JagthuisFestival

Els Blom
Nederhorst den Berg

Vrouwelijke componisten zijn in de programmering van de muziekpodia meestal ’ondergeschoven kindjes’. Het Jagthuis in Nederhorst den Berg, een van de actiefste kleine podia in de regio, organiseert een heel weekeinde met composities van vrouwen, een thema dat vorig jaar door het publiek gekozen is voor deze editie van het JagthuisFestival. Het is bijzonder repertoire dat zelden te horen is.

Clarien Zetsma, programmeur van het Jagthuis, kreeg in haar zoektocht naar werk van vrouwelijke componisten de hulp van een aantal musici. Een daarvan is de Hilversumse hoboïste Ingrid Nissen. Zij maakt deel uit van het Trio Lataster (hobo, cello, piano) en van het Trio Oimatsu (twee hobo’s en althobo) waarvan alle leden ook ingeschakeld werden.

„Iedereen kwam met een paar stukken aan, de meeste waren vrijwel onbekend. Maar ook werden composities van Clara Schumann en de Nederlandse Henriëtte Bosmans aangedragen. Die twee vrouwen hebben als componist nog wel een zekere naam gemaakt. Clarien zelf kwam met Geraldine Mucha, de schoondochter van de beroemde schilder Alfons Mucha. Haar compositie ’Epitaph’ (voor hobo, strijkkwartet en contrabas) dateert uit 1991 en is nog nooit op de Nederlandse podia uitgevoerd. Hiervoor waren natuurlijk extra musici nodig, en via een ’zwaan-kleef-aaneffect’ kwamen diverse muziekvrienden de twee trio’s versterken.’’

,,Voor mij als musicus is het erg belangrijk dat je muziek ’deelt’ met mensen die je mag. Muzikale communicatie is non-verbaal, en als je elkaar goed aanvoelt, wordt het resultaat beter.”

Speciaal voor dit JagthuisFestival heeft de Nederlandse componiste Sylvia Maessen (1959) een nieuwe compositie geschreven voor hobo en contrabas. De titel is ’Horstermeer - water of land’. Maessen gaat dit werk zelf uitvoeren, samen met Ingrid Nissen.

Op het programma van zaterdag 16 mei komt een aantal Schotse componistes voor die veel voor hobo schreven. Dat komt volgens Ingrid Nissen door de invloed van de Engelse hoboïst Léon Goossens. „Goossens was in zijn tijd de meest vooraanstaande hobospeler ter wereld, met een bijzonder fijnzinnige klank. Hij zei: ’de hobo is een dame,’ en zo moest je het instrument ook behandelen. Door zijn invloed is er veel voor hobo geschreven.”

Zondag 17 mei spelen Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit) en Reinild Mees (piano) muziek van minder bekende componistes uit de vorige eeuw waaronder Rosy Wertheim, Fania Chapiro en Lili Boulanger. Sylvia Maessen sluit het weekeinde af met een kijkje in de keuken van de componist. Tijdens het festival zijn er naast de concerten, een workshop, tentoonstelling en ruilbeurs.

Het JagthuisFestival is van 15 tot en met 17 mei.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.