Vreeland week lang vol vertier en melancholie

Kinderen bouwen hutten in Vreeland. Foto Studio Kastermans

Kinderen bouwen hutten in Vreeland. Foto Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Vreeland

De inwoners van Vreeland beleven een week vol herkenning, melancholie en vertier. In het kader van het 750-jarig bestaan van het dorp houden vrijwilligers een dorpsreünie, een historische wielerronde en activiteiten voor kinderen. Vooral voor de wielerronde, die voor het eerst sinds 1998 wordt gehouden, en de reünie gaan de harten in de kleine kern aan de Vecht sneller kloppen. Vanaf gisteren is de jubileumorganisatie druk in de weer met maar liefst zeventig kinderen die hutten bouwen. Morgenavond komt er een brandweerwagen om met de kinderen de bouwwerken te controleren op brandveiligheid.

De jonge Vreelanders zijn al sinds gisteren aan het slepen met takken. Op die manier voorziet de stichting Vreeland 750 jaar ook plaatselijke kinderen van vermaak. ,,Ze bouwen hutten die morgen door brandweermannen worden getest op veiligheid, het is hier de komende dagen dus een drukte van jewelste’’, vertelt begeleider Nicoline Duijzer.

Komend weekend barst het feest voor iedereen los. Naast de historische wielerronde, heeft de stichting een dorpsreünie georganiseerd. ,,Er zijn bijna driehonderd aanmeldingen en de oudste deelnemer is zelfs negentig jaar’’, zegt organisator Sandra Boogert. De reünie wordt gehouden om het verleden opnieuw te beleven. Er komt een muzikant, een tentoonstelling en een springkussen voor jongeren. Vrijwilligers zijn druk bezig om alle reünisten een mooi onderdak te bieden. ,,We gebruiken de tenten van het historisch festival aan de Kleizuwe. De tenten worden versierd met krantenartikelen, plaksels, oude kleden en schemerlampen’’, aldus Boogert. Zelfs de oude dorpskroeg ’café Cor’ wordt in een hoek van de tent nagebouwd. Aan welke kant van de bar oud-uitbater Cor Ledder staat moet volgens de organisator nog blijken. ,,Cor verricht ook al het startschot bij de wielerronde, wellicht dat het een vermoeiende dag voor hem wordt.’’

Wielerronde

De Vreelandse wielerronde wordt zaterdag onder anderen gereden door heuse sterren. In De Gooi- en Eemlander was al te lezen dat oud-wereldtopper Joop Zoetemelk deelneemt aan de wedstrijd voor oud-profs. Daarnaast zijn ook Steven Rooks, Bart Voskamp en Gert Jacobs aanwezig. Jan Hos, initiator van de wielerronde, verklapt het geheim om de sterren te lokken. ,,Het wordt vooral een hele leuke middag voor die mannen. Na afloop gaat Paul Fagel voor ze koken, dus dat helpt ook wel mee.’’ Naast de ronde voor de oud-profs zijn er ook wedstrijden voor nieuwelingen (40 kilometer) en junioren (60 kilometer). De ronde is voor het eerst sinds 1989 georganiseerd en oud-kroeghouder en wielerfanaat Cor Ledder mag het startschot geven. De renners zullen overwegend te maken krijgen met de Vreelandse klinkers. ,,Er is een parcours uitgezet van één kilometer door het dorp. De renners beginnen bij het dorpshuis en rijden vervolgens rondjes door het dorp’’, zegt Hos.

Na deze feestweek is het jubileumprogramma van de kleine kern in Stichtse Vecht nog niet ten einde. Eind augustus verwacht stichting Vreeland 750 jaar nog veel bezoekers tijdens de middeleeuwse dag, waarbij feestvierders zich hullen in middeleeuwse gewaden. De dorpelingen tonen in september hun dorp aan buitenstaanders tijdens de open monumentendag en in december eindigt het jubileumjaar met een kerstmarkt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.