’Ik heb nog nooit iets gepland’
Mirjam van 't Veld in haar werkkamer op Goudestein.
Tijd voor aparte afscheidsinterviews was er niet en dus schoven drie regioverslaggevers maandagmiddag aan bij de burgemeester van Stichtse Vecht.
Als haar gevraagd wordt naar hoogte- en dieptepunten van haar burgemeesterschap, schiet Mirjam van ’t Veld vol bij de herinnering aan het gezinsdrama in Tienhoven. De verkiezingsavond van de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Stichtse Vecht, november 2010, krijgt een heel abrupte wending als blijkt dat een moeder haar twee kinderen heeft omgebracht. Van ’t Veld moet heel snel schakelen, maar moeite lijkt haar dat niet te kosten. ,,Ik houd van menselijke contacten. Dat vind ik een voorrecht van deze positie. Geef mij maar een receptie met een lange rij. Dan heb ik aan het eind toch iedereen de hand geschud en even gesproken.’’ Namen onthouden is lastig, maar gezichten en situaties blijven haar lang bij. ,,Ik kan niet zeggen dat ik hier 64.000 mensen heb leren kennen, maar het zijn er wel heel veel.’’ Mirjam van ’t Veld begon zes jaar geleden als burgemeester van Maarssen en werd daarna de eerste burger van Stichtse Vecht, een gemeente met twaalf verschillende kernen. ,,Die fusie hebben we in acht maanden voorbereid en daar ben ik best trots op. Daar moet je geen eenheidsworst van maken. Sinterklaas komt hier op zeven plekken aan en ik geloof dat we op zes plaatsen jaarlijks de doden herdenken. Ook de avondvierdaagse is zoiets. De kinderen begonnen me te herkennen. Ik ga dus weg met veel mooie herinneringen.’’ Of Stichtse Vecht ook al echt verbonden is, moeten anderen maar beoordelen, vindt ze. ,,Er is in elk geval sprake van rust nu. Er treedt een beheersfase in. Voor mij kwam er een nieuwe uitdaging langs. En eigenlijk heb ik hier toch een periode gezeten.’’ Ze is niet door haar partij gevraagd om te solliciteren in Amstelveen. ,,De raad kiest de beste kandidaat en dat is het mooie van de nieuwe procedures.’’ In dat kader brengt ze even in herinnering dat ze haar benoeming als burgemeester van Stichtse Vecht, nadat ze er even waarnemer was, ziet als een onbedoeld burgemeestersreferendum. ,,Ik heb toen draagvlak gevoeld, terwijl we toch door een ingewikkelde fase gingen.’’ Over de nieuwe stap in haar leven is ze tamelijk laconiek. ,,Ik ga voor zes jaar naar Amstelveen. En het is noch voor mij, noch voor Amstelveen goed om uitspraken te doen voor de periode daarna. Ik heb nog nooit iets gepland in mijn carrière. Dat zie ik dan wel weer.’’
Snelle stappen in een loopbaan
De politieke carrière van Mirjam van ’t Veld (44) begon in 2002 als CDA-raadslid in de gemeenteraad van Amersfoort. Een jaar later was ze fractievoorzitter. In 2004 werd ze wethouder. Vier jaar later haalde de gemeenteraad van Maarssen haar binnen als burgemeester. Na eerst als waarnemer van de fusiegemeente Stichtse Vecht te hebben gefunctioneerd, werd Mirjam van ’t Veld op 22 december 2011 echt burgemeester. De gemeenteraad volgde unaniem het advies van de vertrouwenscommissie. Dat was een jaar daarvoor heel anders. Toen ontstond nog een politieke rel en trok Van ’t Veld zich terug als kandidaat voor het waarnemend burgemeesterschap toen bleek dat haar coalitiepartners achter haar rug om een andere kandidaat hadden aanbevolen bij de commissaris van de koningin. Twee wethouders legden daarop hun functie neer. Ze laat in Stichtse Vecht een gemeente achter met 64.000 inwoners. Haar nieuwe plek heet Amstelveen en dat heeft 85.000 inwoners. Op 3 juli wordt ze geïnstalleerd. Haar afscheid in Stichtse Vecht is volgende week dinsdag in kasteel Nyenrode. Mirjam van ’t Veld begon haar werkzame leven als verpleegkundige in ziekenhuis de Lichtenberg in Amersfoort.