Amateurvoetbalclubs in top willen van belofteteams af

Aron Klaassen voor Huizen in actie tegen de beloften van FC Groningen, afgelopen seizoen in de derde divisie.© STUDIO KASTERMANS

Hilversum

Amateurvoetbalclubs uit de tweede divisie, derde divisie en hoofdklasse keren zich massaal tegen de aanwezigheid van belofteteams van profclubs. Ook willen zij af van de verplichte promotie naar de eerste divisie.

Dat leert een enquête onder alle clubs door de vertegenwoordigende organen. Ten opzichte van de nulmeting, voordat de tweede divisie werd ingevoerd, zijn amateurclubs negatiever geworden. Dat is niet alleen een kwestie van sentiment, ook van cijfers. Uit de enquête blijkt dat de toeschouwersaantallen in de tweede en derde divisie dit seizoen met 20 tot 35 procent zijn gedaald. Dat betekent een afname van recettes en kantine-opbrengsten. Belofteteams worden daar verantwoordelijk voor gehouden: 89 procent van de amateurclubs wil ze kwijt.

Vooral clubs in de tweede divisie zijn niet te spreken over de nieuwe competitieopzet. Tachtig procent wil af van spelen op zaterdagavond en terug naar een vast tijdstip. Voor verplichte contractspelers is in de tweede divisie wel wat draagvlak: 40 procent van de clubs is voor. Over de gehele linie is 80 procent tegen.

Verplichte promotie bij een kampioenschap wordt vanwege de strenge licentie-eisen door 75 procent van de tweededivisionisten als een straf gezien in plaats van een beloning. Zij vrezen identiteitsverlies en financiële problemen als ze in de Jupiler League komen. De aanbeveling is dan ook om clubs daar niet mee op te zadelen, net zomin als met belofteteams. De KNVB gaat binnenkort zelf ook de nieuwe opzet evalueren.

Meer nieuws uit Sport Regionaal