Smederij en paling maken Huizer botterfeest compleet

Marjolein Vos
Huizen

Lekker briesje, klein zonnetje, perfecte temperatuur. Het is goed toeven zaterdagmiddag op de Botterwerf in Huizen, toneel voor de tweede editie van de Open Botterdag.

Dat er hier sprake is van een ambachtelijk feestje, weet je al voordat je de botters in het vizier hebt. Want zelfs op de parkeerplaats van het Nautisch Kwartier ruikt het naar vers gerookte paling en klinken de slagen van hamers op het aambeeld van de smid.

Dit alles tegen een toch wel heel pittoreske setting: de Botterwerf in de Oude Haven. ,,Een van de deelnemers heeft deze workshop gekregen van zijn vrienden. Hij wist nergens van’’, lacht Annelied van Dijk, eigenaar van Dochter van de Smid, gevestigd in de Botterwerf. ,,De mannen maken een kachelpook en een bieropener. Nou, hij werkt hoor!’’

Erfgoed

Even verderop kan een kaartje worden gekocht voor de populairste activiteit: meevaren op een van de botters. ,,Ik denk dat wel zo’n driehonderd mensen hier gebruik van hebben gemaakt’’, stelt Emile van Waegeningh van de Stichting Huizer Botters tevreden vast. ,,Ja dat is altijd leuk, echt een perfecte manier om kennis te maken met dit cultureel erfgoed in Huizen.’’

Ander hoogtepunt tijdens deze editie: het te water laten van zes zelfgebouwde bootjes. ,,Prachtig. Zoveel mensen op de kade. Champagne en kinderchampagne erbij. Ze hebben alle zes gevaren. Eén bootje is omgeslagen, maar ook dat is allemaal goed afgelopen. Hoort er bij, hè!?’’

Op de kade staat Jan Pieter Rebel. Hij is sinds enkele maanden als vrijwilliger actief bij de Stichting Huizer Botters. En hij wil schipper worden, net als Jan Erik Smit, die al anderhalf jaar schipper is.

Rebel: ,,Dit is toch prachtig’’, zegt hij met een brede glimlach. ,,We staan nu te wachten op de aankomst van ’de Bramzijgers’. Dat zijn de leden van onze jeugdafdeling die varen op een originele schouw, de HZ 274. Ze hebben vanmiddag een wedstrijd gezeild in hun eigen competitie. Daarin varen ze tegen Elburg en Spakenburg. Die afdeling loopt ontzettend goed. We zitten nu op twaalf leden, en hebben eigenlijk al een tweede schip nodig.’’ Zeker zo hard nodig zijn vrijwilligers, mensen die schipper willen worden, wat meer inhoudt dan varen alleen. Er moet ’s winters ook worden geschuurd, geschaafd en geschilderd.

Mooi resultaat van de meest recente, zeer ingrijpende restauratie is de HZ108 (de Janus Kok). Het schip is tijdens deze open dag een van de pronkstukken waar de Botterstichting hartstikke trots op is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.