’Serieus’ Groestscherm blijvertje

Het tijdelijke beeldscherm op de Groest. archieffoto studio kastermans

Het tijdelijke beeldscherm op de Groest. archieffoto studio kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

Het gigantische beeldscherm is komend weekeinde voor de achtste en voorlopig laatste keer blikvanger op de Groest. Wat de horecaondernemers betreft, is de Groest rijp voor permanente beeldschermen. ,,Het liefst op de koppen van de Groest’’, zegt voorzitter Edwin Spitsbaard van de Hilversumse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Het scherm op de Groest wordt er nu elk weekeinde neergezet in het kader van een proef van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Voornaamste doel is mensen die uitgaan luid en duidelijk te laten zien dat ze zich bevinden in een gebied met cameratoezicht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde bezoeker van een uitgaansgebied niet in de gaten heeft dat wat hij of zij doet met elektronische ’ogen’ wordt gevolgd. Dit weten, zou zorgen voor een veiliger gevoel.

Toegevoegde waarde

Nu al geslaagd, vindt de Hilversumse horeca. ,,Een toegevoegde waarde. We waren al op de goede weg op de Groest, hierdoor wordt het alleen maar beter’’, zegt Spitsbaard. Bij het horecaoverleg met de gemeente is maandagmiddag afgesproken het belangrijkste Hilversumse uitgaansgebied zo snel mogelijk van permanente schermen te voorzien.

Spitsbaard pleit voor een betere uitvoering. ,,Nu is het toch gewoon een tekstkar met een scherm erop. Dat is trouwens al die weekeinden heel gebleven, kregen we gisteren te horen. Maar permanente schermen kun je natuurlijk veel mooier installeren. De gevel van de Xenos lijkt me in elk geval een goede plek. De meeste mensen komen toch vanaf de markt en het station. Je kunt er bijvoorbeeld ook informatie over de treinen op laten zien. Onderhuids kan dat ook schelen. Stel je hebt wat gedronken, bent het zat en wil naar huis. Als dan de trein niet blijkt te rijden, kom je chagrijnig terug en volgt er misschien eerder een vechtpartij, ik verzin maar wat. En denk aan waarschuwingen als in Amsterdam, voor die witte heroïne. Kan er allemaal op.’’

Een brug te ver

Live-beelden van wat zich op de Groest afspeelt, dat is de horeca een brug te ver. ,,Wij willen screenshots laten zien van eerder op de avond, van verschillende camera’s. Nu zijn alleen beelden van één camera (die op de hoek met de Kerkstraat, red.) te zien. Vandaar ook al die selfies daar. Bovendien zijn er mensen die live-beelden een aantasting van de privacy vinden.’’

De afgelopen tijd zijn zo’n duizend Groestgangers geënquêteerd. De uitslagen daarvan worden nog verwerkt. Ook in andere plaatsen worden momenteel vernieuwende manieren van bestrijding van uitgaansgeweld en -overlast getest.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.