Trump Towers: groot, groter, grootst

Mart Smeets

Vanaf mijn hotel is het een leuke en gezellige ochtendwandeling en het loopt als een geschiedenisles. Ik wandel over 5th Avenue; altijd druk, maar met iets van geparfumeerde chique in zich, gezien de merkwinkels.

Mart Smeets heeft de column ook ingesproken. Beluister hem hier.

Als ik een vierhoek maak van 5th Avenue, Lexington Avenue en de kopse kanten van de 29e en 35e straat, dan heb ik precies het stuk land op Midtown Manhattan dat (let wel) Claes Maartenszoon van Rosevelt in 1552 kocht van ene Lambert van Valckenburg.

Het stuk grond was behoorlijk groot voor een Nederlandse gelukszoeker-in den vreemde. Twee van zijn nazaten, Theodore R. Jr. en Franklin Delano werden later president van dit land. Hun verre voorouders kwamen waarschijnlijk uit Oud-Vossemeer.

Het is hier druk; mensen lopen jachtig, iedereen is op weg naar iemand. Neen, je merkt hier weinig van spanning voor de op komst zijnde verkiezingen. De gemiddelde New Yorker haalt er zijn schouders voor op: bullshit.

Als ik in noordelijke richting doorloop kom ik, op 5th Avenue, op nummer 712 een strak, modern bouwwerk tegen: Trump Towers.

Juist, van hem dus.

Dik tien jaar gelden ging ik erheen om bij Abercrombie & Fitch net iets te dure, hippe prep-kleren te kopen. Toen wist ik bijna nog niet wie die gekke eigenaar van dit megabouwwerk was. Nu weet ik, via publicaties, dat het laten bouwen van deze luxe-tempel aan de eigenaar, D.T., gigantische belastingvoorbeelden opleverde.

Trump Tower bestaat voor de onderste zes verdiepingen uit redelijk goede winkels, daarboven kantoren en tot de toplaag, tot en met de 68e verdieping, heb je dik 200 luxe appartementen. Ja, de baas zelf woont er ook. ’On top of it’ mag je stellen, want hij bezit de bovenste drie verdiepingen, kosten 50 miljoen en bestaande uit bijna vijftig verschillende ruimtes. Inclusief een inpandige fontein die drie meter hoog spuit.

Geld trekt geld denk je als je in een interessante folder ziet wie hier zoal gewoond hebben of nog wonen. U wilt namen? Oké, ik doe mijn Privé-pet op: Jay Z en Beyoncé, Bruce Willis, Steven Spielberg, Andrew Lloyd Webber…Liberace tot zijn dood, Michael Jackson kocht in 1994 een appartement, Sofia Loren had een bescheiden pied à terre, en nogal wat Arabische prinsen houden een ferme ruimte aan, om er, als ze in de City zijn, even te gaan slapen. Of zo.

In het zakendeel zitten organisaties als Qatar Airways, de als volkomen corrupt bekend staande voetbalbond CONCACAF en ook modehuis Calvin Klein betrok er twee verdiepingen.

D.T., met al zijn megalomane ideeën, organiseerde in zijn Atrium ooit een groot, rijk en nauwelijks publiciteit opleverend schaaktoernooi en Michael Gorbatjov wandelde er rond als gast van D.T. Voor de rest is het groot, groter, grootst.

Op de terugweg ga ik kranten kopen. De koppen vliegen alle kanten op, het is net alsof New York (en wellicht wel Amerika) met samengeknepen billen afwacht wat er in de laatste tien dagen nog gaat gebeuren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.