Hilversums restaurant boos om link met fraudezaak

Proeverij De Open Keuken aan de Laanstraat. archieffoto studio kastermans

Henk Runhaar

Uit het niets en totaal ten onrechte wordt Proeverij De Open Keuken in Hilversum in verband gebracht met de belastingfraudezaak rond Matthieu van S., de geschorste ’fraudejager’ van het Openbaar Ministerie. ,,Ineens lijkt het of er fraude in onze zaak zit. Van S. is een van onze geldschieters, niet meer en niet minder’’, zegt Cival Jansen, die het restaurant aan de Laanstraat samen met zijn broer Jorick bezit en runt.

De broers namen het restaurant in 2010 over van George Kroon. Via zijn investeringsvennootschap OnderSTeboven is Van S. sindsdien financier en aandeelhouder. Maar dat de advocaat-generaal volgens landelijke media een illegaal bijbaantje had als Hilversumse horecabaas, is volgens Van S. zelf pure onzin.

,,Twee broers zochten geld voor de overname. ABN Amro wilde wel financieren, maar niet alles. Dus hebben ze bij deze en gene het ontbrekende geld opgehaald, ook bij mijn investeringsvennootschapje OnderSTeboven. Het was een soort van kleine crowd funding, zou je kunnen zeggen. Ze zijn aan de slag gegaan en hebben inmiddels een goed lopend bedrijf. Mijn vennootschap was enkel en alleen geldverstrekker, niks meer. Dat heb ik destijds, voordat ik bij het OM ging werken, keurig gemeld en die functie is ook schriftelijk goedgekeurd’’, stelt de in deze regio wonende Van S. desgevraagd.

Derde speler

Voor het exploiteren van De Open Keuken werd in 2010 besloten vennootschap De Broederschap opgericht, met Van S. via zijn bedrijf OnderSTeboven als derde speler.

Open-Keukenuitbater Cival Jansen: ,,Hij heeft tien procent van de aandelen. Puur omdat hij wil kunnen meepraten, één keer per jaar wil kijken of het goed of slecht gaat met zijn investering. Dat doet de ABN Amro ook. Matthieu van S. heeft verder geen zeggenschap. Mijn broertje en ik hebben negentig procent van de aandelen. Wij doen hier waar we goed in zijn: restaurantje spelen.’’

Zuiver

Vooralsnog gaan de broers Jansen er vanuit dat Van S. zuiver op de graad is. ,,We hebben een stuk of zes, zeven geldschieters. Mocht een van hen fout blijken te zitten, dan stoppen we met die persoon. We willen niets met fraude te maken hebben. Voor de rest geldt: we zijn te hard aan het werk hier om ons met dit soort dingen bezig te houden.’’

Vanwege de voor hem en het Hilversumse restaurant negatieve publicatie in NRC Handelsblad stapt Van S. naar de Raad voor de Journalistiek. Hij wijst erop dat hij vorige maand in hoger beroep de zaak die hij tegen de belastingdienst aanspande heeft gewonnen.

Dat resulteert er volgens herberekeningen van Van S.’ fiscalisten in dat hij nog maar drieduizend euro hoeft te betalen, in plaats van een kwart miljoen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.