Hilversumse huizen met ’nul op de meter’

Eddie de Paepe
Hilversum

Vijf Hilversumse huizen worden energieneutraal gemaakt. Het is de bedoeling dat daarna een groot aantal huizen met ’Nul op de meter’ volgt.ChristenUnie, GroenLinks en VVD kwamen woensdagavond, tijdens de raadsvergadering, met dit plan.

Inspiratie vormt het landelijke project Stroomversnelling, waarin bouwers en corporaties werken aan prototypes voor renovaties. Op aandringen van de ChristenUnie, GroenLinks en VVD gaat Hilversum zich met een pilot richten op de particuliere woningeigenaar.

In Meent

In de tweede helft van dit jaar moeten vijf verschillende woningen worden geselecteerd, die representatief zijn voor de Hilversumse situatie.

,,Je moet denken aan een rijtjeswoning, een hoekhuis, een woning uit de jaren ’30 en uit de jaren ’70’’, licht Jan de Wit van de ChristenUnie toe. ,,En in ieder geval één in de Hilversumse Meent.’’ Dat laatste omdat Meentbewoners voorop lopen met het duurzame burgerinitiatief Meentkracht. ,,Die mensen zijn heel goed bezig.’’

Buidel

Voor de renovatie stelt de gemeente maximaal 15.000 euro per woning beschikbaar. De rest van de kosten zijn voor rekening van de bouwer en de huiseigenaar. De verwachting is dat bouwers graag in de buidel tasten.

Een succesvolle renovatie kan immers resulteren in een groot aantal soortgelijke klussen. Ook de eigenaar kan zijn investering terugverdienen, via de jaarlijkse besparing op de energiekosten.

Uitstraling

Door prototypes te ontwikkelen wordt aan een betrouwbare techniek gewerkt, maar ook aan de uitstraling die het de woningen geeft. Doordat de Welstandscommissie ook al betrokken wordt bij de prototypes, wordt het veel gemakkelijker om vergunningen te krijgen voor iedereen die daarna mee wil doen.

Tevreden

Dit jaar moeten ontwerpen worden gemaakt, woningen en bouwers geselecteerd. ,,Wij zijn tevreden als die vijf woningen volgend jaar worden aangepakt’’, meldt De Wit. ,,Maar het gaat ons natuurlijk om de grote aantallen.’’

Met name bij oudere woningen (uit het begin van de vorige eeuw), waarvan er in Hilversum veel staan, is volgens de drie partijen veel (klimaat)winst te behalen. ,,Deze woningen verliezen verhoudingsgewijs onnodig veel energie’’, stellen ChristenUnie, GroenLinks en VVD.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.