Gooise babymelkpoederbende voor rechter

Henk Runhaar
Hilversum

Tien inbrekers uit Hilversum, Bussum, Weesp en Almere verschijnen volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een zogenoemde pro forma zitting, waarbij de verdediging onderzoekswensen kan indienen. Ook komt waarschijnlijk de voorlopige hechtenis van de mannen, tussen de twintig en 34 jaar oud, aan de orde.

De verdachten zouden in wisselende combinaties inbraken negen inbraken in woningen hebben gepleegd in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg, Hollandsche Rading en Hoornaar. Ook worden ze verantwoordelijk gehouden voor vijftien bedrijfsinbraken door heel Nederland en in elk geval in Weesp, Haarlem, Diemen en Hoofddorp. Hierbij draaide het om babymelkpoeder.

In totaal zou de bende voor meer dan een half miljoen euro aan melkpoeder voor zuigelingen hebben gestolen. ,,Het gaat om enorme hoeveelheden. Kratten, containers, vrachtwagens vol’’, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland.

Acht van de tien verdachten wordt deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Drie verdachten worden bovendien verdacht van het oplichting van de rechtbank Noord-Holland. Op de teruggevonden babymelkpoeder was beslag gelegd. Deze drie wisten zich door middel van een valse beschikking zo overtuigend voor te doen als de rechtmatige eigenaren, dat ze de voorraad melkpoeder terugkregen van de rechtbank.

Zeven verdachten werden 11 november vorig jaar opgepakt. De andere drie in december vorig jaar. Acht van de tien mannen zitten in voorarrest.

De inhoudelijk behandeling van de grote zaak staat gepland voor 10, 11 en 13 mei.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.