Bunschoten herdenkt watersnoodramp januari 1916

Hans van Keken
Bunschoten

Het Cultuur Platform Bunschoten wil met een historische fakkeltocht de watersnoodramp van honderd jaar geleden komende maand gaan herdenken. In de nacht van 13 op 14 januari is het precies een eeuw geleden dat het water van de toenmalige Zuiderzee in het vissersdorp tegen de huizen op klotste.

Een noordwesterstorm stuwde het zeewater in die nacht zo hoog op dat het water over de dijken stroomde. Delen van het centrum liepen onder, diverse botters die in de haven lagen dreven over straat. De schade was enorm. Botters beukten de huizen zelfs kapot.

Het Platform in Bunschoten wil het eerste Cultureel Café in het teken van een herdenking stellen. De wandeltocht met fakkels start om acht uur woensdagavond 13 januari, voorafgaand daaraan is er een herdenkingsdienst in de Noorderkerk die om zeven uur begint.

Als de stoet vol met fakkels richting de haven gaat, zullen de klokken in het dorp luiden. In Bunschoten maken ze qua sfeer een vergelijking met de sfeer van de Passion, zoals die op televisie sinds enkele jaren wordt vertoond. In de optocht lopen ook mensen mee in authentieke klederdracht, afkomstig van het klederdracht- en visserijmuseum.

Als de optocht bij het Spui aankomt, wordt er een waterwolf (een groot vuur) ontstoken. Met een licht- en geluidshow wordt de situatie uit 1916 verteld en nagebootst. Een sirene bij de visafslag is het sein voor een wandeling langs memorabele punten.

Ook andere voormalige Zuiderzeegemeenten herdenken de ramp.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.