Loodijkplan Bovenmeent onder de loep

Tamar de Vries
Weesp

Het onderzoek van de Regio Gooi en Vechtstreek (RGV) naar de bundeling van (toeristische) wegen langs de Loodijk is gestart en is naar verwachting eind maart klaar.

Dat laat Mariëtte Zivkovic, beleidsadviseur economische zaken, toerisme & recreatie bij RGV desgevraagd weten. Het onderzoek is belangrijk om te kunnen beoordelen of het zin heeft om wandel-, fiets- en sloepenroutes in het gebied te bundelen langs de Loodijk.

Het bundelen van de wegen en paden langs de druk bereden provinciale weg (N236) is een idee dat is opgekomen in het kader van natuurcompensatie. Boswachter Gradus Lemmen van Natuurmonumenten opperde het als eerste. De compensatie is nodig vanwege het initiatief uit de waterrecreatiehoek om sloepen door de ’s-Gravelandsevaart te laten varen. Door wegen en paden te bundelen treedt er minder verstoring van flora en fauna op in de Hilversumse Bovenmeent, is het idee.

Het gevolg van de bundeling zou zijn dat voet-/fietspad naar het vogelkijkpunt in de Bovenmeent bij het Naardermeer wordt opgeheven. Afgelopen zomer kwamen vogelaars daartegen in het geweer. De Vogelwerkgroep Gooi en Omstreken reageerde teleurgesteld op het plan. Voorzitter Piet Spoorenberg vroeg zich af waarom ’stille’ recreanten als vogelaars en wandelaars op een dergelijke manier ’verjaagd’ moeten worden.

Lawaaiig

Ook zong de vraag rond of recreanten wel zitten te wachten op ’verbanning’ naar de zuidkant van de Hilversumse Bovenmeent, waar een lawaaiige weg (Loodijk) de omgeving domineert.

En zo werd een plan dat bedoeld was om de rust in het natuurgebied (Naardermeer/Bovenmeent) te vergroten uitgerekend door natuurliefhebbers (vogelaars) bekritiseerd. De Bovenmeent was vroeger landbouwgrond. Natuurmonumenten heeft hier ondiepe plassen gemaakt om de aantrekkingskracht op allerlei vogelsoorten te vergroten. Het is nu een leefgebied voor steltlopers, eenden en amfibieën. Van open, droge graslandpolder werd het een plas-drasgebied met riet, grazige vegetaties en moerasbos.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.