Zoekplaatje: De Zwaluw bij de Boomhoek

© Foto’s Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Eddie de Paepe
Hilversum

,,Dit zomerhuisje is gelegen in De Boomhoek, nu heet het de Wastobbe aan de 3de Plas”, meldt Ben Witkamp over het zoekplaatje (nr. 401) van vorige week.

,,De foto moet in de jaren vijftig gemaakt zijn, de eigenaren waren de broers Venekol uit Hilversum”, vervolgt hij. ,,De foto moet genomen zijn bij het huisje De Spin wat er tegen over staat, eigenaar familie Van Buuren uit Utrecht. Achter de zeilboot (12 m2 ofwel kleine BM) staat het zomerhuisje De Knut.” Wie de mensen op de foto zijn, weet Witkamp niet.

,,Ik loop hier vanaf mijn jeugd (1956) en heb het zien veranderen, maar het is nog duidelijk herkenbaar. Het maakt deel uit van zes zomerhuisjes, De Kom zoals wij het noemen. Nu zijn de huisjes eigendom van de familie Witkamp, waarvan De Knut mij toebehoort. Vandaar mijn geschiedenisverhaal.”

Henk Arends heeft, naar eigen zeggen, ’wat (zijdelingse) informatie’.

,,Ik heb het huisje, zoals op de foto getoond, nooit gezien; toch herkende ik het meteen:, aldus de Hilversummer. ,,Mijn ouders, Jan en Truus Arends uit Hilversum, hebben het huisje aan het eind van de zeventiger jaren (1979?) gekocht. Het huisje was gelegen aan de noordwestelijke kant van de 3e Plas op Loosdrecht; pal Noord van de Boomhoek. Het huisje op de foto is door hen echter direct afgebroken en geheel nieuw opgebouwd; dit nieuwe huisje was ook weer ‘de Zwaluw’ geheten. Ik kan mij herinneren, dat mijn vader vertelde, dat deze naam gekozen was, omdat het ‘oude’ huisje ook zo heette.”

Het naambordje zichtbaar op de krantenfoto is meegegaan naar het nieuwe huisje, meldt Arends. ,,Ik heb foto’s uit januari 1980 met de familie schaatsend op de Plassen vanuit het nieuwe huisje; hierop is het originele naambordje goed herkenbaar. Mijn ‘jongste’ foto van de Zwaluw dateert van 1986. Mijn moeder was het jaar daarvoor overleden en mijn vader heeft het huisje daarom in 1986 verkocht. Ik heb helaas geen namen van de oude eigenaar respectievelijk de nieuwe koper. Wel weet ik nog dat het huisje links op de krantenfoto het eigendom was van mevrouw Bep (?) Eilander. Gezien het feit, dat ik het huisje van de foto ‘herkende’ lijkt het mij zeer aannemelijk dat ik destijds wel foto’s van de ‘oude’ situatie heb gezien.”

Arends heeft via Google Earth de huidige situatie bekeken. ,,Die is redelijk onherkenbaar. Er is nu een nieuw groter huisje op korte afstand rechts van de Zwaluw zichtbaar en het is moeilijk met zekerheid vast te stellen of de Zwaluw ook niet inmiddels opnieuw is herbouwd. ‘Onze’ Zwaluw was nog redelijk primitief; er was geen elektriciteit en gas. Ook het drinkwater werd in jerrycans vanaf de bewoonde wereld meegenomen.”

BVV

Joke van Reenen-Kalf reageerde nog op zoekplaatje nr. 401, gemaakt bij het clubgebouw van de Baarnse voetbalvereniging BVV. ,,Ik denk dat de tweede dame van rechts, mijn moeder, Jo Kalf-Hendriksen is en het jongetje dat erbij staat mijn broer Bert, geboren in 1946. Mijn vader Bertus Kalf was actief betrokken bij de club, hem ka n ik niet op de foto vinden. Als het jongetje op de foto mijn broer is, schat ik aan de hand van zijn leeftijd dat de foto rond 1948 gemaakt zal zijn. Ik ben dat jaar op 1 augustus geboren dus mogelijk was mijn moeder op de foto in verwachting van mij of net bevallen.”

Hierboven het nieuwe zoekplaatje. Een tv-opname, maar waarvoor met met wie?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.