Zomer 2016 is één groot feest voor de mug in Gooi en Eemland

Mug doorboort de huid om mensenbloed op te zuigen.© Foto GPD

Een allergische reactie na een muggenbeet.© Foto Holland Media Combinatie

Beveiligd laboratorium voor muggenonderzoek in de Wageningen Universiteit.© Foto Anp/Jeroen Jumelet

1 / 3
Annemarie de Jong
Hilversum, Soest

Wanhopig kloppen ze aan bij dokter en apotheek in het Gooi en het Eemland: mensen die zijn lek geprikt door muggen. Volgens Wageningen Universiteit is er muggenoverlast deze zomer.

,,Mijn kleindochter reageert heel heftig op muggenbeten”, vertelt een Hilversumse in apotheek Rensing aan de Jan van der Heijdenstraat. ,,Zúlke eieren op haar armen en benen”, gebaart ze met duim en wijsvinger.

Medewerker Khoen Khoen heeft zijn handen vol aan de muggenplaag. ,,Vaak twijfelen mensen: Is dit nou een muggenbult of een tekenteek? Ik zie op je been dat je zelf ook flink gebeten bent”, merkt hij op.

Ook bij apotheek Van Heemskerck Duker aan de Kerkbrink in Hilversum zien ze nogal wat grote, jeukende bulten. ,,Heel veel”, zegt Marianne Terborg. Als Azaron en andere verzachtende middeltjes niet helpen, wordt zwaarder geschut ingezet. Terborg: ,,Bij een allergische reactie werkt antihistamine. Jeuk en zwelling verdwijnen en mensen voelen zich minder koortsig.”

Telefoontjes

Bij huisartsenpraktijk De Bundeling in Soest melden zich opvallend veel patiënten met heftige muggenbulten. ,,Soms wel vijf telefoontjes per dag”, zegt doktersassistente Tamara van Alphen. ,,Een paar jaar geleden hadden we ook zo’n periode waarin mensen heel heftige bulten hadden. Veel groter dan normaal. Met rode vlek, of harde schijf eronder en erge jeuk. Mensen hebben er ook echt lang last van.”

Van Alphen wijst patiënten bij een allergische reactie op antihistamine. ,,Tegenwoordig zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.” Maar voorkomen is beter dan genezen. ,,Stilstaand water is de boosdoener. Daar leggen muggen eitjes in. Dus gooi het kinderzwembadje en vogelbadje leeg en plaats overal horren in het huis”, tipt ze.

Of koop een klamboe, zegt Renate Vermeulen van Bever Buitensport aan de Hilversumse Havenstraat. ,,Wij verkopen ook de geïnpregneerde klamboe, daar komen muggen zelfs niet op zitten.”

Fantastische zomer

Zou er deze zomer een agressievere steker actief zijn dan de huis-tuin-en-keukenmug? Welnee, zegt muggenexpert Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. ,,Er zijn gewoon meer muggen dan normaal. Het is een fantastische zomer voor de mug. Er is veel regen gevallen over een langere periode en de temperaturen liggen hoger dan normaal. Veel muggenoverlast dus. En als er meer mensen worden gebeten, zijn er automatisch ook meer allergische reacties.”

Wat ook niet helpt is dat er weinig wespen zijn, doordat het in mei veel regende. ,,Wespen vangen muggen weg.”

Mensen dragen zelf ook bij aan de muggenplaag. ,,De mug heeft water nodig om eitjes af te zetten. Dat doet-ie het liefst in de kunstmatige poeltjes die wij creëren. Denk aan plantenbakjes, een verdwaalde emmer in de tuin én de regenton. Ideaal voor de huissteekmug omdat er geen natuurlijke vijanden in zitten die de muggenlarven normaal gesproken opeten.”

Onmiddellijk omkiepen dus. ,,De muggendichtheid in een emmer kan oplopen tot driehonderd muggenlarven per liter water. Die kweken we zelf.” De larven verpoppen zich in het water tot mug en vliegen letterlijk uit. En dan gaat het mis. Voor de mens althans. ,,De vrouwtjesmug gaat op zoek naar bloed om haar eitjes te ontwikkelen”, vertelt Van Vliet. ,,Muggen steken niet maar bijten.” Ze worden verleid door menselijke adem, warmte en zweet. ,,De ene mens is lekkerder dan de andere.”

Nederland telt 39 muggensoorten, maar de huissteekmug (culex pipiens) komt het meest voor. Ook exotische muggen duiken steeds vaker op. Zo is de Aziatische bosmug afkomstig uit landen als China, Japan en Korea via autobandtransporten meegelift naar Lelystad. En in een woning in Veenendaal zijn deze zomer enkele tijgermuggen gevangen. ,,Zes kilometer bij mijn huis vandaan”, zegt Van Vliet. Zelfs de malariamug is geen onbekende in Nederland. ,,Maar die heeft de parasiet niet bij zich.”

Hoe die beesten hier verzeild raken? ,,Mensen komen terug van vakantie aan bijvoorbeeld de Côte d’Azur en hebben een paar tijgermuggen meegenomen in de caravan. Thuis gaat de deur open en hup, ze zitten hier.”

,,De mug is het dodelijkste dier ter wereld”, vervolgt de wetenschapper. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven er jaarlijks 725.000 mensen aan door muggen overgebrachte ziekten. Veel meer dan sterfgevallen door andere dieren, zoals slangen (50.000) of krokodillen (1.000).

Virussen

Tot nu toe brengen muggen in Nederland geen virussen of parasieten over op mensen en vormen ze nóg geen bedreiging voor de volksgezondheid. Volgens de Wageningen Universiteit zijn in landen als Griekenland, Italië en Hongarije al wel besmettingen met het West-Nijlvirus gemeld. Onderzoekers doen momenteel in een speciaal beveiligd laboratorium in Wageningen proeven om te kijken of virussen kunnen worden overgedragen op Nederlandse muggensoorten.

De bioloog heeft een haat-liefde verhouding met de mug. ,,Het is een fascinerend beestje, maar ze moeten niet aan me komen.” En zeker niet aan zijn dochtertjes. ,,Die liggen onder een klamboe.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.