Op eieren lopen om 'Gooiland'

Redacteur Hilversum
hilversum

Het is D-day voor de Gooi en Vechtstreek. Oud-minister Pieter Winsemius presenteert donderdagochtend zijn zwaarwegende rapport over hoe de toekomst van de regio er uit moet zien. Dat gaat volgens een zorgvuldig draaiboek, om te voorkomen dat er meteen weer ruzie komt.

Na de Larense discussie-sessies met Winsemius in februari en maart, die veel stof deden opwaaien, werd het stil. Niet omdat de Blaricummer van aanzien zoveel moeite heeft zijn oordeel te vellen over een groot ’Gooiland’ of juist clusters van gemeenten.

Dat rapport is al lang af. Wat tijd kostte, was het creëren van wat achter de schermen een ’landingsbaan’ voor het rapport wordt genoemd. Hard nodig, want in de Gooi en Vechtstreek is maar weinig nodig voor een stevige burenruzie.

Om deze reden ontvingen de burgemeesters van de negen gemeenten het rapport al. Maar wel met een richtlijn erbij. Die houdt in dat ze er verstandig aan doen hun wethouders en alle fractievoorzitters in de gemeenteraad het stuk alvast toe te sturen. Maar dan wel met de uitdrukkelijke mededeling dat het gaat om een geheim document. Zo kan niemand verongelijkt doen, is het idee.

Of dat gaat werken is de vraag. Politieke kopstukken in Weesp bleven verstoken van het stuk. In Hilversum plofte het stuk wel op de mat, maar hier wordt geklaagd over het hinderlijk grote woord ’geheim’ op elke pagina.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.