De teloorgang van D66 Bussum

Alexander Poort
Bussum

Met het vertrek van Françoise Clijsen is de fractie van D66 in Bussum gehalveerd. Verdeeldheid, onervarenheid en gebrek aan leiderschap brengen de coalitiepartij terug op het niveau van voor de verkiezingen.

Mogelijk dat ’oude rot’ Mimy Sluiter - die sinds kort de zetel van Belinda Plat inneemt - ervoor kan zorgen dat D66 de verdere rit ’rustig uitzit’. Een trieste constatering voor een partij waar in maart de vlag nog uitging vanwege een verdubbeling van het zetelaantal.

Eigenlijk al voor de verkiezingen was duidelijk dat er grote problemen waren. Veel partijleden hadden moeite met het gestrekte been waarmee beoogd lijsttrekker Marieke Munneke Smeets zich in de debatten roerde. Toen zij op het laatste moment te kennen gaf meer te zien in een eigen lokale partij ging er dan ook een zuchtje van verlichting door de partij. Françoise Clijsen werd de nieuwe lijsttrekker. Bij gebrek aan beter, zo bleek al snel. Gebrek aan politieke scherpte en debatkwaliteiten zorgden ervoor dat zij nog tijdens de campagne op een zijspoor werd gerangeerd. Nieuwkomer Loek Schmidt - de tegenwoordige fractievoorzitter - nam de laatste debatten voor zijn rekening. Ook tijdens de coalitiebesprekingen bleek de instabiliteit en de politieke onervarenheid. Onderhandelingen werden door verschillende mensen gevoerd. Partijgenoot Elbert Roest - burgemeester van Laren - moest eraan te pas komen om een coalitie in elkaar te timmeren. Lia de Ridder werd ingevlogen uit Oegstgeest om de wethouderspost in te vullen.

De nieuwe raadsfractie blonk vooral uit in onduidelijkheid. Bij stemmingen was de fractie verdeeld. Al binnen een paar maanden vertrok Bob Henzen om alleen verder te gaan. Nu is dus ook Françoise Clijsen weg.

Alexander Poort

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.