Politie plant 'tv-momentje' over Dascha

© ANP

Henk Runhaar
Hilversum

De politie komt binnenkort met een tussenstand naar buiten over het onderzoek naar de tragische dood van Dascha Graafsma. ,,Ik sluit niet uit dat we aanschuiven bij RTL Boulevard'', zegt woordvoerder Bernhard Jens.

Het wachten is nog op duidelijkheid over 'een aantal dingen', maar wat precies wil Jens niet zeggen. Ook moet de officier van justitie nog toestemming geven. Op de uitslagen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat het bloed en haar van Dascha onderzoekt wordt niet gewacht. Die resultaten, onder meer over het eventuele drugsverleden van het meisje,  kunnen nog weken uitblijven.

De publiciteit zoeken ligt in dit geval erg gevoelig, omdat het niet gaat om een strafrechtelijk onderzoek. Voor de politie staat vast dat Dascha (16) zelfmoord pleegde op het spoor bij Hilversum. Wel wordt er veel energie gestoken in het onderzoek naar de uren daaraan voorafgaand. Er zit een team fulltime op de zaak. Het meisje uit Hollandsche Rading was drieëneenhalf uur vermist nadat ze rond twee uur 's nachts vertrok uit disco Let's Get Down.

Het is volgens de politie tijd om duidelijkheid te scheppen. ,,Tot nog toe komen er elke keer losse dingen naar buiten'', zegt Jens. Die komen uit de koker van misdaadjournalist Peter R. de Vries die met onder meer Baarnse patholoog met het ene na het andere onderzoeksresultaat naar buiten is gekomen. Deze deskundigen zijn ingeschakeld door de familie Graafsma.

Het is opmerkelijk dat de politie zelf naar buiten komt met nieuws over Dascha. Tot nog toe was de lijn: het is zelfdoding, een privéaangelegenheid waarover we alleen met de familie communiceren. Dat de politie denkt aan RTL Boulevard als podium, is niet zo gek. Dat is ook de plek waar De Vries telkens zijn bevindingen over Dascha uit de doeken doet.

De uitvaart van de tiener is zaterdag in Utrecht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.