Eerste 'woonkerk' Hilversum opgeknapt

Trots tonen John Lam (l) en medelid van de technische commissie Marcel Brouwer de blinkende haan. © Studio Kastermans/Leon Dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

Supertrots zijn de vier leden van de technische commissie van de vereniging van eigenaren (vve) van de Sint Josephkerk. Met het terugplaatsen van de weer blinkende haan op het middenschip zit de grote beurt voor het rijksmonument aan de Hilversumse Pelikaanstraat er zo goed als op. Net op tijd om nog van het gunstige btw-tarief voor de bouw te profiteren.

Fotomomentje dus woensdagochtend. De Sint Josephkerk werd in de jaren negentig omgebouwd tot appartementencomplex met in totaal 31 adressen. Veertien daarvan worden verhuurd door Dudok Wonen, de rest is eigendom van de bewoners.

Omdat Dudok Wonen in zwaar weer zit, was hulp van die kant niet te verwachten bij het noodzakelijke groot onderhoud. Vier bewoners besloten zelf aan de slag te gaan.

Achterstallig

,,Slechts één van ons heeft ervaring in de bouw, maar dat gaf wel de doorslag’’, vertelt commissielid John Lam.

Bij de klus, waarvoor aannemer Pos & Zanoli en architectenbureau Dick Bak en Partner tekenden, werd ook achterstallig werk uit de jaren negentig uitgevoerd.

,,Destijds ging de aannemer tijdens de bouw failliet. En natuurlijk waren er onverwachte meerkosten. Het was het eerste project in Hilversum waarbij een kerk werd verbouwd tot woningen’’, vertelt Lam, bewoner van het eerste uur. De operatie van nu kostte zo’n 3,5 ton. Lam: ,,Toch tien- tot twaalfduizend euro per adres.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.