Bewoners Loenen slepen gemeentebestuur voor rechter

Foto HDC Media/Hans van Weel

Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Redactie Hilversum
Loenen

Bewoners van de Kerklaan in Loenen aan de Vecht hebben de gemeenteraad van Stichtse Vecht onder druk gezet om snel het bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord vast te stellen. Hun ongebruikelijke rechtszaak diende dinsdag voor de Raad van State in Den Haag.

De gemeente deelde daar mee dat de gemeenteraad waarschijnlijk op 3 november een klap op het bestemmingsplan zal geven. Dat is negen maanden na de wettelijke termijn die daarvoor staat. Stichtse Vecht wijt de vertraging aan het grote aantal van 67 bezwaarschriften dat is ingediend. Verder willen zo’n twintig sprekers nog hun zegje doen. Daar heeft de gemeente een extra avond voor ingelast op 29 september.

Heikel punt voor het merendeel van de Kerklaanbewoners is het geplande hondenpension aan de Rijksstraatweg in Loenen. Daar is de buurt tegen. Het hondenpension zat aanvankelijk in het bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord maar het wordt uit het plan gehaald. De gemeente zal een aparte procedure gaan voeren voor het hondenpension. De Kerklaanbewoners verzetten zich tegen deze manoeuvre.

Zij legden de Raad van State uit dat de gemeente voordeel heeft gehaald uit het vertraagd vaststellen van het bestemmingsplan. Had de gemeenteraad het plan op 19 maart vastgesteld dan had de raad niet anders kunnen doen dan een streep te zetten door het hondenpension omdat het een grote fout was, zei N. Bos. Dan was de Kerklaan van het hondenpension af geweest. Door de vertraging heeft de gemeente volgens Bos kans om de fout te herstellen. De bewoners willen dat de Raad van State de gemeente een dwangsom oplegt om zo het vaststellingsbesluit te forceren. Uitspraak van de Raad van State volgt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.