’Veilig kunstgras’ stelt nog niet gerust

Rubbergranulaat op het kunstgras.© United Photos

Valentijn Bartels
Hilversum

Niet alle clubs zijn er helemaal zeker van dat spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat veilig is, zoals het RIVM en de KNVB stellen.

De Hilversumse voetbalclub Victoria kondigt zelfs aan ’zo snel mogelijk de twee kunstgrasvelden te willen vervangen’. Die beslissing nam de vereniging op de grens van Hilversum en Loosdrecht nog voordat het RIVM na maanden onderzoek meldde dat sporten op rubbergranulaat veilig is. ,,Er is geen acuut risico, maar de uitspraak wordt ook weer niet zo helder gedaan dat er helemaal geen risico is. Dan denken wij: better safe than sorry’’, vertelt voorzitter Jan-Willem Jonkman desgevraagd. Het RIVM noemt het schadelijke effect van de korrels ’praktisch verwaarloosbaar’.

Vooral de effecten op lange termijn zijn volgens Jonkman onvoldoende duidelijk. ,,En dan spelen we geen paniekvoetbal, maar een plan moet er wel zijn.’’ En dat plan is om twee kunstgrasvelden met rubbergranulaat zo snel mogelijk te vervangen. ,,Een veld uit 2007 stond al komende zomer op de planning en een ander veld uit 2009 willen we eerder vervangen dan, zoals afgesproken, over twee jaar.’’ Daarover is de sportclub in overleg met de Hilversumse wethouder Floris Voorink (sport). De wethouder meldt ’erg blij’ te zijn dat sporters zonder beletsel over de Hilversumse velden kunnen. Een compleet kunstveld vervangen kost zo’n drie ton, het is ook mogelijk de bovenlaag te vervangen door een variant met kurkkorrels. De velden van Victoria zijn van de gemeente Hilversum.

Het Bussumse SDO juicht nog niet te vroeg na de uitslag. ,,Er is nog geen honderd procent duidelijkheid, dus we bespreken de uitslag eerst en kijken hoe leden reageren’’, vertelt bestuurslid Michel Hensen. Het veld van SDO werd als onderdeel van de steekproef van het RIVM getest. ,,We zijn natuurlijk erg benieuwd naar ons eigen veld, maar ik verwacht niet dat we daar iets over horen’’, zegt Hensen. Sportclub ’s-Graveland durft de uitslag al wel ’goed nieuws’ te noemen. ,,Wij hebben die knowhow niet, dus dit is positief’’, meldt voorzitter Koen Janmaat. Bovendien is Janmaat blij dat de club het veld niet hoef te vervangen. Toch houdt hij bij een latere vervanging van het kunstveld rekening met het materiaal. ,,Dat is nu een punt om aan te denken.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.