De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Hilversum

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Geniet van het slotconcert van pianoleerlingen in Baarn, bezoek de expositie van negen beeldhouwers in Loosdrecht of zoek tijdens de kijkdagen van Veilinghuis Van Zadelhof in Hilversum naar kunstzinnige pareltjes.

Muziek

Slotconcert

Pianoleerlingen van Marieke Schimmel geven zondag 2 juli hun slotconcert. Voor de pauze treden de leerlingen op als solist, na de pauze spelen ze samen op twee vleugels en met andere instrumentalisten. Op het programma klassiek, pop en jazz. Het concert is in het Witte Kerkje aan de Kampstraat 8 in Baarn. Het begint om twee uur. De zaal gaat een kwartier eerder open en de toegang is gratis.

Jeugd

Op vakantie

Zanger, muzikant, presentator Dirk Scheele komt zondagmiddag 2 juli naar het Soester openluchttheater Cabrio met zijn voorstelling ’Op Vakantie’. Het is een optreden voor kinderen vanaf twee jaar met liedje uit de succesvolle televisieserie ’Op Stap met Dirk Scheele’. De kinderen beleven een spannend avontuur: ze gaan op stap met de auto, de trein en met het vliegtuig. Ze komen op een camping, een kinderboerderij, in de bergen en verre landen, waar ze dolfijnen ontmoeten en de hond van Dirk. Ook zullen ze het ’Insmeerlied’ zingen. De voorstelling begint om half drie. Reserveren via www.cabriosoest.nl.

Muziek

HaFaBra

Drie blaasorkesten uit de regio geven zaterdag 1 juli om half acht een concert in de Hilversumse Bethlehemkerk aan de Loosdrechtseweg 263 in Hilversum. Een HaFaBra-concert staat voor harmonie, fanfare en brassband. Het concert wordt verzorgd door het Gooisch Fanfare Orkest (foto) o.l.v. Joop Nijholt, Harmonieorkest Prinses Irene uit Huizen o.l.v. Joop Boerstoel en Koninklijke Brassband Utrecht o.l.v. Pieter Koster. De orkesten hebben allemaal een eigen klankkleur en muziekstijl.

Kunst

Parijse sfeer

Het terrein naast het atelier van kunstenaar Ingrid Jansen, aan de Kortenhoefsedijk 86a in Kortenhoef, wordt zaterdag 1 juli omgetoverd tot het Place du Tertre. In een gezellig ambiance kan worden genoten van schilderijen, beelden, optredens, wijn en eten. Onder andere Cees Pameijer & Friends treden op tussen 11.00 en 17.00 uur. Ingrid Jansen schildert live op muziek om 15.00 uur en er staan dertig kraampjes met schilderijen van cursisten van Ingrid Jansen, kleding en kunstzinnige meubelen.

Veiling

Kijkdagen

De kijkdagen van Veilinghuis Van Zadelhof zijn voor veel bezoekers een favoriet uitje. Zaterdag 1 en zondag 2 juli tussen tien en vijf uur zijn er weer veel artikelen te vinden die zomaar interessant kunnen zijn. Onder andere dit schilderijtje, een olieverf op doek van de Larense schilder Evert Jan Ligtelijn. Het is het gezicht op de Munttoren gezien vanaf de Binnen-Amstel. Het startbod is 2.200 euro. Naast een grote hoeveelheid schilderijen, prints en foto’s zijn ook sieraden, zilverwerk, meubels, beelden en serviesgoed te vinden. Het veilinghuis staat aan de Nieuwe Havenweg 53a in Hilversum.

Expositie

Spiegelen

Vijf Baarnse kunstenaars exposeren in juli vijf weekenden hun werk in het Koetshuis in de Pekingtuin in Baarn. Het thema is ’Spiegelen’. De expositie wordt zaterdag 1 juli om 13.30 uur geopend met een performance door exposant Ton Griffioen. Deze kunstenaar wil met zijn werk de schaduwkant van het spiegelen belichten. De andere deelnemers zijn Hanz-Art, AlexandrA, Nadine en Tubine-artist-with-camera. Het Koetshuis is zaterdag en zondag open (13.00-17.00 uur.)

Expositie

Beeldhouwers

Negen Gooise beeldhouwers exposeren zaterdag 1 en zondag 2 juli hun werk in de tuin van Imkerij ’t Schuurtje aan de Oud-Loosdrechtsedijk 115 in Loosdrecht. Alle exposanten hebben les gehad van Peggy Eras, die ook de drijvende kracht achter deze expositie is. Er is figuratief, maar ook abstract werk te zien in verschillende maten. Ze zijn gemaakt in serpentijn en albast en geschikt voor binnen en buiten.

Muziek

Orgel

Margreeth Christina de Jong, stadsorganist van Middelburg, brengt vrijdag 30 juni om 19.30 uur het volgende concert in de serie Orgelconcerten van de Hilversumse Sint Vituskerk aan de Emmastraat. De Jong won al vroeg in haar carrière diverse prijzen, werd in Frankrijk onderscheiden voor haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur, is docent orgel en solfège en werkt als componist van orgel- en vocale werken voor uitgevers in binnen- en buitenland. Voor het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Festival

Lathyrus

Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein op Landgoed Groeneveld in Baarn is opnieuw in de race voor de mooiste Lathyrus. Dit weekend vindt naast het Lathyrus Festival ook de Nationale Lathyrus Tentoonstelling plaats rondom de bloementuin van de hoeve. In het Boerderijlokaal wordt een filmpje getoond over het proces wat schuil gaat achter het kweken van de winnende bloem. Zaterdag 1 en zondag 2 juli wordt tevens een kruidenworkshop aangeboden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Speciaal tijdens het festival is de boerderijwinkel zondag geopend. Vandaag en morgen is het festival te bezoeken van tien tot vijf. Zondag tot vier uur.

Film

Tegenpolen

Catherine Deneuve en Catherine Frot - twee van Frankrijks grootste actrices - zijn samen te zien in ’Sage femme’. Daarin is Frot vroedvrouw Claire die ineens oog in oog komt te staan met Beatrice, een voormalige maîtresse van haar inmiddels overleden vader. Beatrice en Claire zijn elkaars tegenpolen; Claire heeft haar leven aan anderen gewijd, Beatrice is luidruchtig en egocentrisch. ’Sage femme’ van regisseur Martin Provost is te zien in Filmhuis Bussum op donderdag 6 juli om 20.00 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.