Irritatie over ombouwidee Soest: van bedrijfspand naar huurwoningen

Hans van Kekenh.van.keken@hollandmediacombinatie.nl
Soest

Totaal overvallen voelen ze zich bij Advisie, met de mededeling dat de gemeente Soest de optie van verbouwen van het pand tot huurwoningen wil laten onderzoeken. „We wisten echt nergens van”, meldt directeur Mark de Waard.

En dat, terwijl de automatiseerder al 24 jaar in het opvallende pand in de bocht van de Koningsweg zit. „Van onze verhuurder hebben we ook niets gehoord hierover”, legt De Waard uit. „We hebben eind deze maand een gesprek over de situatie.”

De directeur zegt ook nu nog niet te weten of de verhuurder op de hoogte is van het plan van de gemeente. „Wat we ervan vinden? Doen we geen uitspraken over. Maar wat ons betreft is er niet zorgvuldig gehandeld door dit nieuws zo naar buiten te brengen. We voelen ons geschaad hierdoor.”

Schrikken

Het was dan ook schrikken, toen onder meer deze krant eind vorige week het door het Soester college gelanceerde plan naar buiten bracht. Niet alleen Koningsweg 1, ook Laanstraat 2 zouden mogelijk verbouwd kunnen worden tot huurwoningen. Niet alleen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning, maar ook voor mensen uit de regio op zoek naar een starterswoning in de huursector, zo schetste het college bij monde van burgemeester Rob Metz. Zo zou de druk op de huurmarkt in de regio wat verlicht kunnen worden.

„Voor onze klanten en medewerkers is zoiets enorm schrikken. Het zorgt voor onzekerheid. We zijn een echt Soester bedrijf, centraal gelegen, hebben ook vestigingen in Breda en Aalsmeer, zitten landelijk aan de top met het MKB ondersteunen bij Exact software. Dan is zo’n mededeling heel vervelend.”

Doorschemeren

De Waard laat doorschemeren dat hij met Advisie best graag wil blijven zitten waar ze zitten. „We zijn al 35 jaar een Soester bedrijf, voor veel mensen ’de club uit Soest’. Het maakt onderdeel uit van ons imago” en dat bewaken we graag goed. We zitten hier prima, zichtbaar langs de weg.”

Voor de eigenaar van het pand, Yvonne van Norden uit Amersfoort, is ombouwen van het Advisie-pand - dat op Advisie na geheel leeg staat- nog lang geen gelopen race. „Het is toch afgewezen omdat het niet echt kansrijk is?”, reageert ze laconiek.

„Niet? Nou, mocht de gemeente er anders over denken dan hoor ik het wel.” Verder wil de Hooglandse eigenlijk niet veel kwijt over de plannen, die misschien wel geld in het laatje zouden kunnen brengen. „Ik hoor het als de gemeente wat wil.”

Laanstraat 2

Het andere pand dat volgens de gemeente Soest mogelijk verbouwd kan worden is dat aan de Laanstraat 2. Daar zitten volgens de naambordjes aan de muur zo’n zeventien bedrijven en vaak bedrijfjes met namen als DSA Express, SSW Bouwadvies, Noxon Stainless en Positivity Now, maar het merendeel lijkt inmiddels zijn heil elders gevonden te hebben.

Misschien zelfs wel allemaal. De ingang is deze ochtend afgesloten met een rolluik. De eigenaar, beheersmaatschappij Stierman uit Soest, is niet in de gelegenheid om toe te lichten hoe wordt aangekeken tegen een mogelijke ombouw naar huurappartementen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.