Liefde overwint het boze altijd

Scène uit ’Het huis van Bernarda Alba’.© Studio Kastermans

Joyce Huibers
Weesp

Danielle Meyer van Zone 1380 tipt het toneeldrama ’Het huis van Benarda Alba’ van Federico Garcia Lorca gespeeld door Theaterpand Weesp. Te zien op 24, 25 en 26 april. Kaarten: www.zone1380.nl.

,,Als regisseur heb ik gekozen voor ’Het huis van Bernarda Alba’. Het is één van mijn lievelingsstukken en ik houd van het werk van schrijver Lorca. Daarnaast is het een praktische keus geweest. Het huistoneelgezelschap van Theaterpand bestaat op dit moment alleen maar uit vrouwen en je moet iets spelen waarbij ze allemaal goed uit de verf komen.

De Spaanse Bernarda Alba is een autoritaire vrouw die voor de tweede keer weduwe is geworden en haar dochters verplicht tot acht jaar rouw. Maar enkele van haar dochters zijn verliefd op een man in het dorp en dat zorgt voor spanningen die zich in het huis opstapelen. De weduwe Benarda is een prachtig personage. Ze is snoeihard en dat komt vooral tot uiting als ze moet kiezen.

Contrast

Het stuk gaat ook over vrijheid. Wie zich wel heeft vrijgemaakt, weliswaar in haar hoofd, is de krankzinnige oma. Niemand neemt haar serieus, maar ze voelt zich volkomen vrij om van alles te roepen en te willen. Een mooi contrast met de dochters van Bernarda die onder de plak zitten.

Dit verhaal blijft actueel. Iemand acht jaar rouw opleggen komt niet meer voor. Maar dat je bepaalde gevoelens en gedachten niet kan uiten, omdat anderen dat niet goed vinden, is van elke dag.

Handtekening

Muziek en dans zitten ook in dit stuk. Twee stukjes opera worden vertolkt door operazangeres Isa Thie. Ze zingt uit ’Carmen’ van Bizet de aria ’Habanera’ en een slaapliedje, ’Nana’ (Berceuze) van De Falla. Ze wordt op de piano begeleid door Jeroen van der Zanden. De choreografie erbij is gemaakt door Jantien Euwe en bedacht vanuit het spel en de situatie.

Mijn regiehandtekening is het ingeleefde spel volgens de principes van Stanislavski. Dat iedere speler weet waarom je iets moet zeggen, waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Ja, ’Het huis van Benarda Alba’ is een heftig stuk. Maar er zit toch iets van humor in; in fysieke dingen.

Zo heeft een dochter een bochel en worstelt daarmee. Ze speelt serieus, maar het komt komisch over. Het is zwartgallig. Wat ik vooral wil laten zien is dat liefde het boze altijd overwint.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.