Notaris opgepakt wegens witwassen erfenis Peter Petersen

Notaris opgepakt wegens witwassen erfenis Peter Petersen

Ron Amesz
amsterdam/bussum

Een Amsterdamse notaris is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van anderhalf miljoen euro. Dit fortuin zou afkomstig zijn uit de criminele erfenis van vastgoedhandelaar Peter Petersen, die in 2009 in Bussum werd geliquideerd.

Justitie verdenkt de notaris ook van het opmaken van onjuiste nota’s, zei een woordvoerder van het landelijk parket van het openbaar ministerie gisteren. Daarmee verduisterde hij voor zichzelf geld uit Petersens nalatenschap. De man heeft vermoedelijk meegewerkt aan onroerendgoedtransacties en aan het opmaken van documenten die waren bedoeld om crimineel vermogen ongezien uit de erfenis te halen. De notaris werd na twee dagen weer op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte, het onderzoek duurt voort.

Het OM maakte gisteren ook bekend dat twee weken geleden al twee contacten van Petersen zijn aangehouden. Het gaat om een 48-jarige financieel adviseur uit Vleuten en een 41-jarige man uit Haarlem. Dit duo zit nog steeds vast. De mannen beschikten volgens justitie over een deel van de erfenis van Petersen en hebben dit waarschijnlijk verduisterd. De Amsterdamse notaris heeft daar zijn medewerking aan verleend, denkt justitie. Hij maakte vastgoedtransacties vanuit de boedel mogelijk en hielp bij het opstellen van een gekunstelde overeenkomst tussen partijen, aldus het OM.

Nog voor de moord op Petersen was de 1,5 miljoen euro ondergebracht in een constructie met vennootschappen op het Britse Isle of Man. Volgens het OM was die constructie bedoeld als dekmantel. Binnen enkele maanden na de dood van Petersen werd het geld met valse leencontracten van de rekeningen afgehaald, nog voordat de erfenis goed en wel was afgewikkeld.

Het onderzoek naar de verduistering van de 1,5 miljoen is voortgekomen uit een onderzoek naar de administratie van een andere vastgoedhandelaar.

Petersen werd op 3 maart 2009 door het hoofd geschoten terwijl hij in zijn auto zat, bij Hotel Jan Tabak in Bussum. De moord is tot dusver onopgelost gebleven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.