Honderd jaar en een klik met jongeren

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch feliciteert de honderdjarige Lies Pezy in zorgcentrum De Torenhof in Blaricum.© Foto gemeente Blaricum/Studio Kastermans

Annemarie de Jong
Blaricum

,,Ik onthoud alleen de blijde dingen en de rest vergeet ik.” Hét geheim van Lies (Elisabeth) Pezy om helder de magische grens van honderd jaar te bereiken. ,,Én gewoon doorademen.”

Taart en bloemen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch in zorgcentrum De Torenhof in Blaricum. De jarige straalt. En dan te bedenken dat ze altijd zei: ’Als ik honderd word ga ik naar Alaska! Dan komt de burgemeester maar daar naartoe’.

,,Iedereen is dol op haar”, zegt nicht Ellen Kolfschoten uit Bussum. ,,Ze heeft het vermogen jongeren aan zich te verbinden.”

De Bussumse ontfermt zich als mantelzorger over haar tante, die recent van Bergen op Zoom naar Blaricum verhuisde. ,,Ik blééf heen en weer rijden.

Parijs

Na een lichte hersenbloeding zit Lies Pezy, die vrijgezel bleef, in een rolstoel. ,,Tot haar 97ste liep ze nog aan mijn arm door Parijs”, zegt haar nicht, die vrijwel dagelijks op bezoek komt. Mentaal is de honderdjarige, die vroeger Frans en kunstgeschiedenis gaf op de middelbare school, helemaal bij de tijd. ,,Ze heeft nog steeds contact met oud-leerlingen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.