IJsvogel handtam in Soester achtertuin

Hans van Keken
Soest

André Miegies steekt zijn hand uit, en hop, de ijsvogel gaat erop zitten. Handtam. De uit Zeewolde afkomstige vogel redde het niet in de vrije natuur, en krijgt van de Soester nu even wat hulp. Zodat hij het zo snel mogelijk op eigen kracht kan redden.

Met een pincet wordt het ene na het andere kleine visje uit Miegies vijvers achter zijn huis voorgehouden. Om heel snel stuk voor stuk achter de dolkachtige snavel te verdwijnen.

Miegies, in het dagelijks leven accountmanager bij een bakkerij, is door het asiel gevraagd om de vogel op te vangen bij hem achter. ,,Omdat ik veel heb met de natuur’’, legt hij uit. In de praktijk betekent dat dus visjes uit de eigen grote vijvers halen. ,,Hij maakt ze nu ook al zelf dood, dus dat zit er van nature in. En ik hoop dat hij het duiken dan van andere vogels leert’’, aldus de Soester, die gistermiddag een paar uurtjes vrij had genomen voor het vogeltje. ,,Hij kan in ieder geval vliegen. Ik hoop dat ie het niet te gemakkelijk vindt bij mij achter en de vrijheid kiest. In een couveuse gaat het meestal niet goed met zo’n vogeltje.’’ Dat er tientallen visjes uit de vijver verdwijnen vindt de Soester geen enkel punt. ,,Er zitten er toch honderden. Voorntjes, grondels, windes.’’ In het Soester vogelasiel zijn ze blij dat Mielies zich heeft ontfermd over de vogel. ,,André heeft een grote vijver. En daar komen ijsvogels, waar dit jong de kunst van kan afkijken hè’’, vertelt asiel-vrijwilliger Hans Groenouwe, die behalve de ijsvogel ook nog een jonge ooievaar uit Eemnes als bijzondere gast heeft.

De ijsvogel is na de zachte winters overigens niet zo zeldzaam meer. ,,Er zijn er nu tussen de 100 en 500 paartjes’’, weet Miegies. In strenge winters sterven ze bij gebrek aan vis.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.