Opposanten Wijdemeren: op het verkeerde been gezet

Ronald Frisart
Wijdemeren

Oppositiepartijen D66 en De Lokale Partij DLP) voelen zich door de Wijdemeerse burgemeester, Martijn Smit, op het verkeerde been gezet over het recente bestuurskrachtonderzoek. De onderzoekers van bureau Deloitte gaven Wijdemeren een onvoldoende.

Maandagavond kregen Gooise raadsleden van Deloitte en de provincie Noord-Holland een toelichting op het onderzoek. Gert Zagt (DLP) en Joost Boermans (D66) waren onaangenaam verrast dat de provincie niet de enige opdrachtgever van het onderzoek bleek. Volgens Deloitte - en een woorvoerder van de provincie bevestigt dat desgevraagd - waren ook de gemeenten Blaricum, Hilversum, Huizen, Laten en Wijdemeren opdrachtgevers.

Boermans en Zagt zijn ontstemd. ,,Onze burgemeester heeft tegen de raad steeds gezegd: de provincie is de opdrachtgever, dus u gaat er niet over wat precies de onderzoeksopdracht en de vraagstelling wordt’’, aldus Zagt. ,,En nu blijkt dat Wijdemeren mede-opdrachtgever was. Je kunt er nu niets meer mee, maar het zorgt wel voor een nare nasmaak.’’

Boermans: ,,We hebben inzage in offertes gevraagd, we hebben gevraagd naar de exacte onderzoeksvragen en we hebben gevraagd om gespreksverslagen. Maar de burgemeester zei telkens: die krijgt u niet, want de provincie is de opdrachtgever.’’ Boermans zegt dat zijn partij zou hebben gekozen voor een andere aanpak. ,,Á la Weesp.’’ Deze gemeente liet een eigen bestuurskrachtonderzoek doen.

Een rekening van Deloitte heeft Wijdemeren volgens Zagt en Boermans overigens niet gekregen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.