’Drugshoeve’ Eemnes: vrouw op vrije voeten

Politie in actie aan de Wakkerendijk.

Henk Runhaar
Eemnes

De 25-jarige Kim van H. die half november vorig jaar samen met Brandon M. (23) voor drugsgerelateerde misdrijven werd opgepakt in een woonboerderij aan de Wakkerendijk in Eemnes is inmiddels op vrije voeten. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie desgevraagd.

„Het heeft te maken met de ernst van de feiten”, aldus een woordvoerder van het OM. Woensdag is er voor het eerst een rechtszitting over deze zaak.

Die wordt niet erg spannend als het aan de officier van justitie ligt, meldt de woordvoerder. De al vrijgelaten jonge vrouw hoeft niet eens te verschijnen. Het draait alleen nog om verlenging van het voorarrest van de man. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Vanwege het lopende onderzoek waren politie en OM lange tijd bijzonder terughoudend met het geven van informatie over deze zaak. De verdachten mochten in elk geval tot na de kerst geen enkel contact hebben met de buitenwereld, ook niet met hun naasten.

De zaak zorgde voor ophef aan de Wakkerendijk. Tot twee keer toe kamde de recherche de zeer luxueuze woonboerderij uit. Daarbij werd van alles in beslag genomen, inclusief een op de dag van de politie-inval afgeleverde, gloednieuwe Jaguar F-Pace (waarde rond de 90.000 euro). De vrouw zou met de aanschaf van de auto en op andere manieren flinke hoeveelheden drugsgeld hebben witgewassen.

Xtc-pillen

Het duo huurde de hoeve in mei vorig jaar voor 2500 euro per maand. Het pand pal naast de A1 is eigendom van mensen die voor hun werk in Duitsland wonen. De woonboerderij diende volgens justitie als plek voor het bewerken en verhandelen van uiteenlopende soorten drugs. De recherche vond er een kleine 3.000 xtc-pillen, bijna een kilo MDMA, wat amfetamine en cocaïne en ruim anderhalve kilo hasj of wiet.

Behalve de ’Jag’ werden ook een Volvo cabriolet en een racy motor in beslag genomen op het adres aan de Wakkerendijk.

Volgens een direct betrokkene zou de vrouw op een of andere manier in de macht van de jonge man zijn geweest. Mogelijk werd zij gechanteerd en gedwongen de criminele inkomsten wit te wassen. Haar advocaat Arjan Syrier kan of wil niet reageren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.