Touwtje breekt bij officiële onthulling door Beatrix

haarlem

De koningin trekt aan het touwtje, maar dat breekt. Wat nu? Ze staat er even werkeloos bij. Een wakkere ambtenaar schiet naar voren en trekt het doek met kracht naar beneden. Daar komt het gerestaureerde wandtapijt tevoorschijn. Iedereen applaudisseert, Beatrix zelf nog het hardst.

Op de openingshandeling na - de onthulling van een wandkleed - verloopt het vorstelijke bezoek aan het gerestaureerde Noord-Hollandse Provinciehuis in Haarlem vrijdag gesmeerd.

Bij aankomst krijgt Beatrix van het publiek een nadrukkelijk applaus, iets wat haar sinds de mislukte aanslag op de Koninklijke familie in Apeldoorn steeds overkomt. Leerlingen van de Bosch en Vaartschool zijn opgetrommeld om met provincievlaggetjes te zwaaien.

Binnen luistert het 71-jarige staatshoofd naar enkele korte toespraken. Behalve het verhaal van kunstenaar Michiel van Overbeeke dan, die flink uitwijdt over de kroonluchters die hij voor de Statenzaal en de aanpalende kamers heeft gemaakt. Beatrix legt het hoofd diep in haar nek om de octopusvormige armatuur behangen met vreemdsoortige lampions te bestuderen.

Statenlid Dré Kraak (VVD) wil na afloop wel kwijt dat hij de luchters vindt detoneren met het achttiende-eeuwse gebouw. En inderdaad, als je niet beter zou weten, lijkt het wel of de Statenzaal is ingericht door een paar studenten van de Rietveldacademie voor het boekenbal.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.