Kleuterschool opgelost. Nieuw zoekplaatje: hockey

Een hockeywedstrijd ergens in de regio in de jaren vijftig. Om welke thuisclub gaat het?

Een hockeywedstrijd ergens in de regio in de jaren vijftig. Om welke thuisclub gaat het?

De geblinddoekte straatartiest is nog niet getraceerd, maar wel een van de omstanders.

De geblinddoekte straatartiest is nog niet getraceerd, maar wel een van de omstanders.

Kleuterschool Pinokkio, die aan de Jan Tooropstraat in Weesp stond.

Kleuterschool Pinokkio, die aan de Jan Tooropstraat in Weesp stond.

1 / 3
Eddie de Paepe
Hilversum

Zo heb je geen enkele reactie op een zoekplaatje, en zo heb je er - in de herkansing - een stapel. In de afgelopen jaren heb als redacteur van deze veelgelezen rubriek geleerd dat het zin heeft om nogmaals aandacht te vragen voor een nog niet ’opgeloste’ foto. De eerste publicatie van zoekplaatje 319 leverde geen enkele reactie op, de herhaling maat liefst dertien. Daarvoor hartelijk dank!

Probleem is wel dat de betrokken lezers met welgeteld zes verschillende oplossingen komen. Twee lezeressen denken dat het om een kleuterschool aan de Lopes Diaslaan in Hilversum-Noord gaat. ,,Wellicht is de kleuterschool een deel van meerdere kleuterscholen anno circa 1958’’, schrijft Els Tetteroo-Andriessen. ,,Ik zat in 1958 op de Ida da Costa-kleuterschool schuin tegenover de Dr. Lelyschool. Achter ’mijn’ kleuterschool zaten ook andere kleuterschooltjes van andere richtingen. Misschien zien we die op de foto. De kleuterleidster links lijkt echter op mijn kleuterjuf, juf van de Bergh (?). Ik meen mezelf te herkennen in de rij maar weet dat niet zeker. De woningen staan echter vrij dicht op de school, wat weer niet in mijn herinnering past.’’

Carmen Vazquez Levie houdt het op haar kleuterschool Hummeloord, eveneens aan de Lopes Diaslaan. ,,Ik meen de indeling te herkennen en ik herken de toren op de achtergrond, omdat ik vroeger, achterop de fiets bij mijn moeder, altijd keek naar de toren. Ik zat rond 1975-1976 op het kleuterschooltje.’’ Zij herkent ook een van de omstanders op zoekplaatje van vorige week (nr. 320), die met de geblinddoekte man. ,,Op die foto staat mijn opa! Salomon Levie. De man in het midden met het donkere pak en witte blouse.’’

Daltonstraat

A. Visscher denkt dat het om een andere kleuterschool in Hilversum gaat, die vroeger tussen de Minckelersstraat en de Daltonstraat stond. ,,Het is afgebroken ten behoeve van flats behorende tot het St. Jozef-complex.’’ Twee andere lezers - Derk van der Tuin en Marieke Heerschop, vermoeden dat het om de voormalige kleuterschool aan de J.P. Coenstraat gaat.

Johanna Spiering meent dat de foto niet in Hilversum maar in Loosdrecht is genomen: de kleuterschool naast de Rehobothschool. ,,Er stond een groot klimpaard op het schoolplein.’’ Monique ter Braak: ,,Is het niet de Minister Calsschool in Naarden?’’.

Pinokkio

De meeste stemmen (zeven) worden evenwel uitgebracht op de openbare kleuterschool Pinokkio, die vroeger aan de Jan Tooropstraat (hoek Herensingel) in Weesp stond. ,,Ik heb er van 1974 tot 1986 tegenover gewoond’’, meldt Rickie van der Werff. ,,De school bestond uit drie vleugels en in het midden zat de toegangsdeur. Voor de deur een klein pleintje.’’ Het gebouwtje is in de jaren tachtig gesloopt om plaats te maken voor appartementen.

Max Gentenaar en Gerda Bijl-In de Betouw wijzen beiden op daken op de achtergrond. Die zijn van de kenmerkende witte huisjes die indertijd aan de Papelaan stonden. Gerda Bijl-In de Betouw: ,,Op de voorgrond het PEN-huisje, dat er nog staat, geloof ik. Op internet vond ik een feestkrant van de Pinocchioschool 1961-1981 te Weesp.’’ Max Gentenaar: ,,Op de plaats van de school staat al jaren een witte torenflat. Deze foto staat ook in het boek ’Prentenboek van Weesp en Weesperkarspel’’’. Monique Gentenaar en Pieter van Koolbergen dragen hun steentje bij door twee oude ansichten van de kleuterschool te mailen. ,,Op de foto uit de krant is nog net de ’pi’ zichtbaar op de muur naast de school, dat was een opslaggebouwtje’’, signaleert Van Koolbergen.

Hockeywedstrijd

Hopelijk levert het nieuwe zoekplaatje evenveel goede oplossingen op. Dit keer weer eens een sportfoto. Waar vindt deze hockeywedstrijd plaats? Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.