Jan Schra stopt met Zeilcollege

Jan Schra met dochter in gevecht tegen fonteinkruid.© Ton Kastermans fotografie

Aanloophaven Huizen© Ton Kastermans fotografie

1 / 2
Jan Rookredactie@gooieneemlander.nl
Huizen

De kleurrijke Huizer Jan Schra (65) stopt met het Zeilcollege Huizen. Via zijn Facebookpagina maakte hij bekend dat ’na 45 jaar met heel veel plezier de Eerste Huizer Zeilschool te hebben gedaan, de laatste 15 jaar onder de naam Zeilcollege Huizen, de zeilen nu zijn gestreken. Voor 100 procent door toedoen van de nieuwe directie van de haven.’

Met dat laatste doelt Jan Schra op een verschil van inzicht met zijn broer Henk (72), die eveneens deel uitmaakt van de familie BV achter het Zeilcollege aan de Aanloophaven. Henk, die jarenlang in Luxemburg woonde, heeft zich nooit zo bemoeid met de gang van zaken, maar moet wel instemmen met plannen van Jan. „Zie het maar als een span paarden. Als de ene dan links wil en de andere rechts, dan werkt het niet. Ik vindt dat er in het Zeilcollege geïnvesteerd moet worden, maar Henk vindt dat niet nodig. Dan kan ik er maar beter stoppen.”

Studie

Eind vorig jaar besloot Jans dochter Sophie al te stoppen met het Zeilcollege. In 2011 had ze de zeilschool van haar vader overgenomen. Als reden noemde zij persoonlijke omstandigheden. Sophie hoopte ergens anders een nieuwe uitdaging te vinden, maar wist nog niet precies wat ze zou gaan doen. „Misschien pak ik wel weer een studie op, maar hiermee moest ik stoppen. Ik moest voor mezelf kiezen, want het is niet goed als je door het werk een burn-out krijgt.”

De reden bleek gelegen in iets wat zich wel vaker voordoet bij familiebedrijven wanneer de zaken bij de opvolging toch niet goed blijken te zijn geregeld. „Dat is natuurlijk ook mijn fout geweest,” gaf Sophie toe.

„We hadden duidelijker afspraken moeten maken. Ik was nu eigenlijk de bedrijfsleider, maar had geen ruimte om de zaak die prima loopt naar eigen inzicht te kunnen runnen. Mijn vader keek als eigenaar van de zaak steeds over mijn schouder mee en dan heb je constant maar het idee dat je alles perfect moet doen. Daardoor raakte ik overwerkt, tot een burn-out aan toe. Misschien was het anders gelopen als mijn vader echt afstand had genomen en mij de ruimte had gegeven om het op mijn manier te doen. Ik vind het heel jammer dat het zo gelopen is, maar ik denk dat het goed is om te stoppen. Ook om de vader-dochterband die we hebben niet verder te belasten.”

Jan ging toen op zoek naar een nieuwe bedrijfsleider. „Ik was daarmee al een eind op weg, maar ik wil mensen geen dingen beloven die ik niet waar kan maken. Ik vind in tegenstelling tot mijn broer Henk dat daarvoor nieuwe investeringen nodig zijn. Bovendien is het toenemende probleem met het wier van fonteinkruid voor de Aanloophaven ook lastig bij het geven van zeillessen. Je moet als je mensen zeillessen belooft dat wel kunnen waarmaken. Daarom vind ik het gegeven de omstandigheden beter te stoppen met het Zeilcollege Huizen.”

Het is overigens niet zo dat Jan Schra het bijltje er helemaal bij neergooit. „Ik blijf vanuit de Aanloophaven nog wel boten verhuren. Die activiteit gaat dus gewoon door.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.