Ophef bomenkap Baarn verbaast boswachter niet

baarn

Boswachter Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer kijkt niet op van de ophef over bomenkap onder bezoekers van het Baarnsche Bos.

De Baarnse Jacqueline Spangenberg is de actie Red het Baarnsche Bos gestart. ,,De ophef verbaast me niet'', reageert boswachter Harlaar. ,,Was vijf jaar geleden ook het geval. Bij bomenkap zijn er altijd mensen verontwaardigd. Die vinden het mooi zoals het is." Bij de vorige onderhoudsbeurt moesten de werkzaamheden zelfs tijdelijk worden stilgelegd. Ook bij de huidige geplande bomenkap gaat het om beheer en onderhoud. Harlaar: ,,Om de vijf jaar komen we terug. We gaan kappen om kronen meer ruimte te geven om te groeien. We hebben zorgvuldig gekeken welke bomen toekomst hebben, en welke heel erg in de weg staan. De te vellen bomen zijn zorgvuldig geselecteerd. Gebeurt op basis van ervaring en deskundigheid, we hebben zeg maar vaker met dit bijltje gehakt." Volgens Harlaar gaat Staatsbosbeheer bewust niet over tot herplant. ,,We maken ruimte voor natuurlijke verjonging, en dat gaat sneller dan je denkt." Staatsbosbeheer verkoopt gekapt hout voor de productie van onder meer papier. ,,Dat is zo afgesproken met het ministerie. Het is multifunctioneel bos, bestemd voor recreatie, natuur en houtproductie." Harlaar is bereid verontruste wandelaars mee te nemen op een excursie door het Baarnsche Bos. ,,Dan leg ik het hoe en waarom uit. Dan begrijpen mensen het meestal wel." Mocht iemand zeer gehecht zijn aan een specifieke boom die is genomineerd voor de zaag, dan valt er zelfs met de boswachter te onderhandelen. ,,Ik ben bereid een markante boom te ontzien."

De geplande bomenkap staat los van het plan van Staatsbosbeheer om het Baarnsche Bos deels terug te brengen in haar oorspronkelijke staat als wandelpark. Binnenkort wordt het definitieve ontwerp gepresenteerd. Bedoeling is waardevolle, cultuurhistorische stijlkenmerken in het bos te renoveren. Zoals de berceaus, de door beuken overkoepelde paden, die het effect van een tunnel geven. Als eerste wordt naar verwachting volgend jaar de Grote Kom opgeknapt. Dat is de grootste vijver in het bos, waar de paden als in een stervorm omheen liggen en gericht zijn op kerktorens in de omgeving.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.