Honkballers HCAW stevig vijfde na zeges op Twins

Roelie Henrique steelt het tweede honk. Tot een score voor HCAW zou het ditmaal niet leiden.© Foto Studio Kastermans

Han Monsees
Bussum

Na twee weekenden rust vanwege de Honkbalweek heeft HCAW de draad in de competitie weer opgepakt. Met drie overwinningen op Twins is de eindsprint ingezet om een zo goed mogelijke uitgangspositie te bereiken voor de beslissende fase van het seizoen. Net als donderdag (3-2) waren de ploegen in het weekend aan elkaar gewaagd. Zaterdag werd het in Bussum 4-3, zondag won HCAW in Oosterhout met 4-6.

De serie tegen Twins was in feite een rechtstreeks duel om de vijfde plaats en liet volgens coach Roy Berrevoets ook zien dat dat de plaats is waar HCAW dit seizoen thuishoort: ,,We hebben nog wel een kleine kans de play-offs te halen en zolang er hoop is, gaan we ervoor. Maar in feite hebben we het tegen Amsterdam Pirates en Neptunus laten liggen. Kinheim pakte tegen hen wel punten, wij niet. Aan de andere kant: zoals we er nu voor staan, daar hadden we aan het begin van het seizoen voor getekend.”

De rode draad in de wedstrijden van dit weekeinde was de pitching. HCAW en Twins beschikken over uitstekende startende werpers, maar komen in de problemen zodra deze vervangen moeten worden. Het feit dat de bullpen van HCAW toch wat meer mogelijkheden biedt dan die van Twins, heeft ervoor gezorgd dat de Bussumers aan het langste eind trokken.

De wedstrijd van zaterdagmiddag was lange tijd een duel tussen HCAW’er Kaj Timmermans en de Japanner Keiji Uezono van Twins. Uezono gooide maar liefst dertien maal drie slag, maar kende één zwakke inning waarin hij drie punten moest toestaan. Timmermans gooide minder spectaculair maar wel effectief: in zes innings kwamen er slechts twee mensen op de honken.

Nadat Timmermans was gewisseld, kwam HCAW toch nog in de problemen. Op het werpen van Sander Helmendach kon Twins gelijk maken en met rookie-pitcher Moreno Vork op de heuvel liepen de honken vol. Vork herstelde zich echter knap en kwam zonder schade uit de inning. In de negende inning sloeg de ploeg van Berrevoets toe: Gianni Frolijk scoorde het winnende punt dankzij een honkslag en een veldfout.

Zondag pakte HCAW door slordig spel van de Twins-verdediging al in de eerste inning een 0-4-voorsprong. Zes innings lang kwam de voorsprong niet in gevaar door uitstekend pitcherswerk van international Jim Ploeger (elf strike-outs) maar ook nu bood de HCAW-bullpen Twins de kans terug te komen in de wedstrijd. Zover kwam het niet zodat de serie tegen Twins in een sweep eindigde en HCAW goede zaken deed in de strijd om de vijfde plaats.

Meer nieuws uit Sport Regionaal