Soest doet zelf onderzoek naar natuurbegraafplaats in bossen van Hees

© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Hans van Keken
Soest

Het onderzoek van adviesbureau Eelerwoude naar de mogelijkheid van een natuurbegraafplaats in de bossen van Hees kan wat wethouder Janne Pijnenborg betreft naar de prullenmand.

Aanleiding voor haar besluit is een eigen ’onderzoek’ van het buurtcomité, dat stelt dat sprake is van belangenverstrengeling.

Bureau Eelerwoude, dat onderzoek deed naar de natuur in het bos van verzekeraar ASR achter de Wieksloterweg, is volgens hen van dezelfde eigenaar als Natuurbegraafplaatsen Van Waarde, dat in de bossen een natuurbegraafplaats wil.

Directeur Henk Scheven van Eelerwoude ontkent dat niet, maar stelt dat zijn onderzoeksbureau en hijzelf door deze voorstelling van zaken onterecht in een kwaad daglicht worden gezet.

„We hebben het over een concept-verkennend natuuronderzoek, waarmee we juist vroeg naar buiten zijn gekomen. Alles moet nog uitgewerkt en kan aangepast. Er was inmiddels door ons ook opdracht gegeven voor een second opinion.”

Dat gebeurde mede omdat er vraagtekens werden gezet bij de betrouwbaarheid van het eerste rapport, dat onder meer een dassenburcht over het hoofd zag.

Omwonenden verklaarden eerder tegen deze krant dat er op bepaalde plaatsen dassen zitten.

Scheven zegt erg te schrikken van de heftige emoties en verdachtmakingen, en gaf eerder al aan dat hij graag met omwonenden in gesprek wil. Die gingen daar niet op in.

Hij baalt van ’eenzijdige verhalen in de media’. „Onze natuuronderzoeken voldoen aan alle criteria, dat moeten we ook wel.”

Maar buurtbewoner Job van Oldebeek heeft zich afgelopen weken verdiept in de plannen en het onderzoek, en stelt daarom dat burgers op het verkeerde been worden gezet.

Plan is om de velden van Hees aan de natuur terug te geven, er zou daar wel een gebouw met ontvangstruimte voor natuurbegraven kunnen komen. In de hoek van het bos, in het verlengde van de Bosstraat, zou dan een nieuw complex voor Hees met SEC kunnen komen.

Volgens de omwonenden is helemaal niet gezegd dat er behoefte is aan iets als een natuurbegraafplaats.

Van Waarde ziet dat anders en ziet het als een mooie manier om ecologisch bezig te zijn te combineren met begraven. Elders in het land worden al twee begraafplaatsen zo geëxploiteerd.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.