’Stichtse Vecht onbekend? So what!’
Profiteren van de ’Healthhub’ is prima, maar Stichtse Vecht wil geen extra verkeer op en rond de Vecht.© Archieffoto Studio Kastermans
Een grotere naamsbekendheid voor de gemeente Stichtse Vecht? Liever niet. Dat trekt alleen nog maar meer mensen ’van buiten’ aan. Het is een van de meest opvallende voorstellen in een marketingplan dat de gemeente Stichtse Vecht aan het opstellen is.
Uit een eerste opzet van de ’Gebiedsmarketing Stichtse Vecht’ blijkt dat de gemeente sterk inzet op kwaliteit van leven. De mooie Vecht met plaatsen als Nigtevecht, Vreeland en Loenen? Daarbij is het absoluut niet nodig om meer verkeer aan te trekken, al dan niet via het toerisme. Als er al voor toerisme wordt gekozen, dan moet dat ook het kwalitatief, economisch betere verblijfstoerisme zijn. Toch wordt er in het marketingplan wel een nieuwe toeristische ’moderne hotspot’ genoemd: het Amsterdam-Rijnkanaal.
Maar niet alleen de naamsbekendheid mag volgens het marketingsplan nooit een primair doel zijn. Hetzelfde geldt voor het aantrekken van nieuwe bewoners van buiten de gemeente. Beter is het om de eigen bewoners efficiënter te laten doorstromen. Dat laatste is echter redelijk problematisch vanwege het ontbreken van een brede middenklasse, zo staat in het stuk te lezen. Het is nu eenmaal lastig om in je wooncarrière de sprong te maken van een eenvoudig rijtjeshuis in Maarssen naar een statige woning in Loenen of Vreeland.
Healthhub
Stichtse Vecht heeft met de opleidingen van Nyenrode en met rivier de Vecht twee pareltjes in handen, maar moet volgens het marketingplan ook andere kansen grijpen. Daarbij valt te denken aan de toename van het zakelijk toerisme en het feit dat de regio Utrecht inzet op de zogenaamde ’Healthhub’. Dat is een gebied voor hoogwaardige gezondheidszorg, al dan niet via digitale toepassingen. Binnen de gemeente bevinden zich al enkele innovatieve bedrijven op dit gebied.
Binnen het college van burgemeester en wethouders zijn recentelijk drie marketingscenario’s besproken. Dat was allereerst een conservatief scenario, waarbij Stichtse Vecht alleen maar meevaart met de regiomarketing en zelf geen overkoepelende marketingstrategie ontwikkelt.
Scenario C is juist een hele offensieve aanpak, waarbij consequent en eenduidig wordt gewerkt aan een onderscheidend gezicht voor Stichtse Vecht en waar de inwoners ’ambassadeurs’ worden voor hun gemeente.
Burgemeester en wethouders kiezen echter voor de middenweg, scenario B dus. Wel een groeimodel, maar onder de strakke leiding van een specialistische bureau. Slechts met een select groepje partners worden urgentie en een gemene deler bepaalt. De gemeente brengt de bedrijven, organisaties en bewoners bij elkaar en ondersteunt de samenwerking. Er wordt alleen projectmatig gewerkt. De gemeente Stichtse Vecht zal daarbij niet zelf van alles op poten zetten, maar slechts reageren op vragen uit de markt en samenleving.