Trots Beatrix Hilversum skipt heel seizoen

Beatrix in betere tijden op tournee in de USA.

Henk Runhaar
Hilversum

Het ’grote’ Hilversumse muziekkorps Beatrix, landelijk en internationaal befaamd, kampt met een serieus personeelstekort. De situatie is zo ernstig dat voor het eerst in de geschiedenis een heel seizoen werd overgeslagen.

Beatrix’ Drum & Bugle Corps, zoals het gezelschap voluit heet, kreeg de verschillende secties - slagwerk, blazers en guards - niet meer voldoende gevuld. ,,Maar we gaan voor kwaliteit, daar staan we juist om bekend’’, zegt woordvoerder Astrid Dorland.

Consequentie was het skippen van alle belangrijke optredens, zoals internationale wedstrijden en grote taptoes. Bij het Hilversumse korps zit de klad er al jaren in. Het nieuwe seizoen, dat volgende maand begint, wordt gered door doorstromende jeugdleden.

Glanstijd

De jaren tachtig waren de absolute glanstijd van Hilversums muziekkorps Beaxtrix’. Misschien zegt dat wel alles. Anno nu is het erop of eronder. ,,We moeten van ons stoffige imago af’’, zegt woordvoerster Astrid Dorland.

Dat actief werven nodig zou zijn, was lange tijd ondenkbaar. De Hilversumse ’muziekfamilie’, waar iedereen een ’blauw hart’ heeft, was lange tijd wild aantrekkelijk. Omdat het korps nu eenmaal het Europese neusje van de zalm is, zowel muzikaal als qua show. ,,We hadden tot vorig jaar nog leden uit het hele land, Zeeland, Friesland. Tot begin deze eeuw zelfs nog uit Duitsland. Maar het kost veel tijd. Vaak een weekendje oefenen, trips naar evenementen in Europa en eens in de twee jaar naar Amerika, waar dit écht groot is. Dat was tenminste het streven. Maar mensen maken nu andere keuzes.’’

Het korps bestaat uit leden tussen zestien en 25 jaar. Om een goede show neer te zetten, zijn er zo’n vijftig mensen nodig. ,,Er stromen er nu vijftien door van Jong Beatrix. We kunnen weer een hele show gaan instuderen.’’ Behalve de blaas- en drumsectie gaat het daarbij ook om de guards die met vlaggen, geweren en sabels zwaaien.

Jeugd

Ook bij Beatrix geldt: de jeugd heeft de toekomst. Dat is hét grote lichtpunt voor de Hilversumse vereniging: Jong Beatrix draait prima. Dorland: ,,We leiden ze op, als ze vijftien, zestien zijn stromen ze door naar het grote korps. Maar het valt niet mee. Kinderen hebben zoveel hobby’s tegenwoordig. En voetbal of judo, dat klinkt stoerder. Toch zeggen we: kom eens langs, pak zo’n bass-drum, probeer eens een trompet. Wij helpen je wel. En een ding staat vast: de sfeer is altijd goed.’’ In oktober heeft Beatrix drie zaterdagen ’open trainingsdag’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.