Laren-hockeyer Berend van der Marel gestopt: ’Ik zie wéér revalideren niet meer zitten’

Berend van der Marel

Bert-Jan van Oel
Laren

Na ruim tweeënhalf jaar ellende met blessures heeft Berend van der Marel (25) er genoeg van. De hockeyer van overgangsklasser Laren heeft geen zin om weer een nieuwe operatie en een revalidatietraject in te gaan. Het is mooi geweest, hij is gestopt.

Tot vervelens toe heeft hij het verhaal inmiddels moeten vertellen. Elke keer weer, bij een nieuwe blessure. Over de toestand nu, en de voorgeschiedenis. Eerst zijn kruisbanden afgescheurd. „Daarvan revalideren kostte zo’n negen maanden.” Vorig seizoen was hij net weer hersteld toen tegen Almere zijn schouder half uit de kom schoot. Een sublexatie, heet dat, waarbij de schouder vanzelf weer terugschiet op z’n plek of met enig manoeuvreren kan worden teruggeplaatst.

Dat gebeurde later nog tweemaal en elke keer weer was Van der Marel tijdelijk uit de roulatie. De schouder moest rusten en de opbouw naar het hockey moest voorzichtig gebeuren. In oktober vorig jaar was hij nog voorzichtig optimistisch. „Ik heb de laatste tweeënhalf jaar misschien vier maanden kunnen hockeyen”, zei hij toen. „Aan het eind van dit seizoen laat ik me waarschijnlijk opereren aan mijn schouder. Tussentijds probeer ik maar te spelen, als het kan. Het risico dat die schouder er weer uitvliegt neem ik bewust. En ik richt me maar op m’n studie.”

Het was bijna een voorspelling; vlak voordat Laren zou gaan overwinteren in een trainingskamp in Malaga schoot de schouder voor de vierde keer uit de kom, nu volledig. Van der Marel moest ermee naar het ziekenhuis. „Toen werd me verteld dat alleen een operatie en een revalidatie van zes maanden me weer terug konden brengen op het hockeyveld. Maar ik kan dat niet meer opbrengen nadat ik al zo lang met blessures heb gekampt. Ik zie wéér een revalidatie echt niet meer zitten. Ik heb in Spanje aan de andere spelers verteld dat ik zou stoppen. Best heftig, toen het tot me doordrong. Ik had graag nog de hoofdklasse gehaald met Laren.”

Nu rondt hij zijn studie bouwtechnische bedrijfskunde af en staat hij bij thuiswedstrijden langs de lijn. „Ik zit midden m’n afsluitende scriptie, dat geeft wel afleiding.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal