Politie thuis langs bij zeven jonge raddraaiers Hilversum Oost

Politie thuis langs bij zeven jonge raddraaiers Hilversum Oost
Auto op z’n kop gezet op de Kamerlingh Onnesweg.
© foto Facebook
Hilversum

De politie heeft donderdagavond zeven huisbezoeken gebracht om verdachten van vernielingen in Hilversum Oost ’een laatste waarschuwing te geven’.

De afgelopen nachten werden zeker vier auto’s beschadigd doordat onbekenden ze op hun kant of zelfs op hun dak legden. Burgemeester Pieter Broertjes heeft het sterke vermoeden dat ’de zeven bezochte jongens’ iets met de vernielingen te maken kunnen hebben.

Voorlopig hoopt de burgemeester alleen maar op een heterdaad om een krachtig signaal te kunnen afgeven. „Ik ben geschokt over de voorvallen. Auto’s omgooien gaat snel, het is moeilijk daar op tijd bij te zijn.”

Terwijl oppakken en straffen na een heterdaadje de raddraaiers zou kunnen ontmoedigen. „Ze lopen een keer in de val.” Vooralsnog zijn er geen vernielers aangehouden. „Dat moet beter”, vindt Broertjes.

(Lees ook: Autovernielers Hilversum ’stonden te lachen en te filmen’)

De burgemeester constateert dat Hilversum toch weer te maken krijgt met meer overlast en vernielingen tijdens de ramadan. „We moeten niet te krampachtig doen over de relatie tussen de ramadan en dit soort voorvallen.”

Daarom kijkt hij samen met moskeeën, politie en jeugdboa’s naar een oplossing. „Ook moskeeën zien die relatie, terwijl deze periode is bedoeld voor bezinning en niet voor dit soort dingen.” De oplopende temperatuur zorgt eveneens voor meer overlast in Hilversum, dat is al jaren zo. „Ook op andere locaties worstelen ze daarmee. We hebben nu nog geen vaste grond onder de voeten”, aldus Broertjes.

Utrechtse link

Volgens Davy Dekker van de politie Hilversum is er momenteel nog een groep jongeren die scherp in de gaten wordt gehouden. Het gaat om jonge Utrechters die Hilversum elke avond lijken te bezoeken. „Ze komen momenteel dagelijks, wellicht om familie te bezoeken om ’s avonds samen te eten.”

Dekker meldt dat er contact is met de politie Utrecht als deze groep zich misdraagt. „We kunnen collega’s ook in Utrecht een huisbezoek laten uitvoeren.”

Ondertussen probeert de Hilversumse burgemeester jongeren letterlijk van straat te houden. „We zorgen dat jongeren kunnen sporten en er zijn activiteiten in buurthuizen zodat ze zich niet gaan vervelen.” Het beleid gericht op deze groep probleemjongeren ’moet zich deze zomer uitbetalen’, vindt Broertjes.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie