Zoeken naar negen namen

Susanne van Velzen

In vijftien minuten valt de duisternis in. Het is kil. De eerste echt koude avond van dit jaar.

Zo’n kou die je verkleumt tot op het bot. Mijn handschoenen zijn geen overbodige luxe. Er wordt op fluistertoon gepraat. Een vrouw legt een grote witte bloem voor het hek. De stroom auto’s die over de Noodweg rijdt droogt ineens op. Tegengehouden door de politie aan het begin van de weg aan de kant van Hollandsche Rading.

‘Ze hebben de snelweg verlaten’, deelt de woordvoerster van Defensie plechtig mee. ‘Tien over zes zijn ze hier’. Het zijn vijf wagens. Eigenlijk zes, maar de laatste is leeg. Die rijdt mee als reserve. Mocht onderweg één van de auto’s pech krijgen dan kan de kist overgeladen worden. Aan alles is gedacht.

Voor de poort van de kazerne stellen de vertegenwoordigers van de gemeente Hilversum zich op. Handen losjes gevouwen voor het lichaam. Donkere jassen. Ze zijn met velen. Ze staan er voor de zesde keer. Beloofd is beloofd. De witte haardos van de pastoor licht op in het donker. In de verte is het eerste blauwe zwaailicht te zien.

Cameramannen en fotografen doven sigaretten en springen in de houding. Het fluisteren verstomt. Zacht applaus begeleidt de rouwauto’s de kazerne binnen. Applaus voor de doden en applaus voor de mensen binnen de poort. Nog negen slachtoffers moeten hun naam terugkrijgen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.